6. Aprila 2022.

Pao dogovor: Velika Britanija, SAD i Australija sarađuju

Big Portal

To je objavljeno iz kabineta britanskog premijera Borisa Džonsona nakon razgovora lidera novog obrambenog saveza AUKUS.

AUKUS, koji je pokrenut u septembru prošle godine, naveo je Australiju da otkaže ugovor o nabavci francuskih konvencionalnih podmornica i da se umesto njih odluči za program podmornica na nuklearni pogon SAD i Britanije, što je narušilo odnose s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, prenosi Rojters.

Lideri ovog sporazuma, DŽonson, američki predsednik DŽozef Bajden i australijski premijer Skot Morison su danas u zajedničkoj izjavi poručili da su zadovoljni napretkom programa podmornica na nuklearni pogon i s konvencionalnim naoružanjem, kao i da će saveznici nastaviti saradnju i u drugim oblastima.

“Takođe smo se danas obavezali da započnemo novu trilateralnu saradnju na hipersoničnom oružju i protivhipersoničnom oružju i kapacitetima elektronskog ratovanja”, navodi se u izjavi lidera AUKUS.

Kada su ga novinari pitali o dogovoru između Britanije, SAD i Australije, kineski ambasador pri Ujedinjenim narodima Džang Đun je danas upozorio da bi to u drugim delovima sveta moglo da izazove krizu nalik onoj u Ukrajini, navodi Rojters.

“Ko ne želi da vidi ukrajinski krizu trebalo bi da se suzdržava od stvari koje bi druge delove sveta mogle da odvedu u krizu poput ove. Kao što kineska izreka kaže: ako ti se ne sviđa, nemoj to da namećeš drugima”, poručio je DŽang.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare