19. Novembra 2021.

Pao dogovor: Pravi se najbrži AI superračunar

Big Portal

Navodi se da će se za najnapredniji jezički model na svetu u jednoj poslovnoj banci, zajedno primeniti višeokvirni sistem veštačke inteligencije izgrađen na rešenju kompanije SambaNova Dataflow-as-a-Service GPT.

U saradnji sa Ministarstvom za inovacije i tehnologiju Mađarske, sistem će biti dostupan kao nacionalni resurs veštačke inteligencije, kako za javni i privatni sektor, tako i za visoko obrazovanje.

Peter Čanji, zamenik generalnog direktora i direktor za Digitalni sektor OTP Grupe istakao je da je ovo jedinstvena saradnja između OTP Grupe, Ministarstva za inovacije i tehnologiju, i kompanije SambaNova Systems, koja ima za cilj da pruži jedan neverovatan resurs zemlji i regionu Centralne i Istočne Evrope.

Ovim partnerstvom OTP Grupa preuzima vodeću ulogu u Evropi u istraživanju i razvoju veštačke inteligencije, navode iz OTP Grupe i dodaju da će 17 miliona klijenata OTP banke iskusiti brže, personalizovanije finansijske usluge zasnovane na veštačkoj inteligenciji uz pomoć superračunara koji može za kratko vreme da obradi velike količine tekstualnih informacija i podataka.

Inovacija će takođe pozitivno uticati na zaposlene OTP Grupe širom Evrope.

Laslo Palkovič, ministar za inovacije i tehnologiju u Mađarskoj je istakao da OTP Grupa ima impresivan vodeći plan u industriji, a to je da u narednoj deceniji veštačku inteligenciju učini svojim ključnim tehnološkim pokretačem.

“Uz podršku Ministarstva, okruženje veštačke inteligencije koje stvaramo obezbediće pristupačnu, najsavremeniju infrastrukturu za univerzitete, istraživačke centre, javne i privatne organizacije širom Mađarske”
, rekao je on.

Rešenje kompanije SambaNova Systems prvo će biti primenjeno na mađarskom jeziku, nakon čega će slediti jedinstveni modeli na jezicima drugih zemalja OTP Grupe.

Ovom implementacijom, banka će transformati sve delove svog poslovanja pomoću veštačke inteligencije i rešenja SambaNova GPT, od front office-a pa sve do back office-a, navodi se u saopštenju.

Suosnivač i izvršni direktor kompanije SambaNova Systems, Rodrigo Liang je naveo da veliki jezički modeli brzo postaju primarni interfejs banke i veštačkom inteligencijom pokrenuće se transformacija industrija

Ova implementacija u OTP Grupi pokazaće šta sve napredna veštačka inteligencija omogućava u industrijama koje u svom poslovanju koriste veliku količinu dokumenata, poput bankarskih i finansijskih usluga“, naglasio je on.

Implementacija je tehnički podvig, jer kako se navodi, da je projekat bio razvijen i primenjen u okviru banke, izgubilo bi se nekoliko godina kao i obimni ljudske resursi.

“Uz kompaniju SambaNova, OTP Grupa može izvršiti primenu za nekoliko dana ili nedelja. Jednom primenjen, ovaj superračunar sa veštačkom inteligencijom omogućiće OTP banci da napreduje i napravi dalji prodor na globalnom finansijskom tržištu”, navode iz OTP Grupe.

Uz integrisan kompletan sistem, uključujući i najbolje modele veštačke inteligencije, softver i hardver, SambaNova pruža najobimnije, najdostupnije i najuticajnije aplikacije veštačke inteligencije na svetu, navodi se u saopštenju.

SambaNova Systems je kompanija za inovacije veštačke inteligencije koja organizacijama omogućava da sa poverenjem implementiraju najbolja rešenja za računarski vid, obradu prirodnog jezika, preporuke i veštačku inteligenciju za nauku.

OTP Grupa je vodeća finansijska grupa u regionu Centralne i Istične Evrope sa izuzetnim rezultatima rasta, izuzetnom profitabilnošću i solidnom pozicijom kapitala i likvidnosti.

Bankarska grupa pruža univerzalne finansijske usluge za 17 miliona klijenata sa 40.000 zaposlenih u 11 zemalja, nudi najsavremenija digitalna rešenja i mrežu veću od 1.700 ekspozitura.

Buduće poslovanje i razvojni napori OTP Grupe fokusiraju se na održivost životne sredine, društva i upravljanja sa ciljem da učvrsti svoju poziciju najboljeg poslodavca u regionu Centralne i Istočne Evrope, navodi se u saopštenju OTP Grupe.

Bankarska grupa se kotira na Budimpeštanskoj berzi od 1995. godine.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare