Potrebni sastojci:
Za panna cottu:
400 ml vrhnja za šlag
200 ml mlijeka
1 mahuna vanilije
6 žlica šećera
2 lista želatine
Za preljev od borovnica:
250 g borovnica
1 l vode
100 g šećera
Sok od jednog limuna
Priprema panna cotte:
Mahunu vanilije rastvorite uzdužno i vrhom noža izvadite sjemenke. Želatinu stavite u hladnu vodu i lagano zagrijte u mikrovalnoj pećnici dok se ne rastopi.
U veći lonac stavite vrhnje, mlijeko, šećer i sjemenke vanilije. Tucite pjenjačom sve dok se šećer na rastopi. Stavite na vatru i dodajte želatinu, dobro promiješajte i maknite s vatre.
Smjesu izlijte u vrč, napunite njome šest čaša do dvije trećine njihove visine, pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider na najmanje 4 sata.
Priprema preljeva od borovnice:
U lonac ulijte litru vode, malo limunovog soka i 100 g šećera. Pustite da zavrije.
Borovnice dobro operite i ocijedite.
Dodajte borovnice u lonac i kuhajte na laganoj vatri dok se dio borovnica ne otopi.
Ostavite umak da se ohladi.
Serviranje:
Izvadite čaše iz hladnjaka, okrenite iz naopako te istresite oblikovanu panna cottu na četiri tanjura. Po vrhu svake panna cotte lagano izlijte malo umaka od borovnice i po želji ukrasite listićima mente.
Izvor:tportal