20. Februara 2020.

Panika u Bugarskoj zbog ruskog “Pancira” u Srbiji

Big Portal

Ova organizacija izrazila je zabrinutost što će se isporuka prvog od šest protivvazdušnih raketnih sistema ponovo odvijati preko vazdušnog prostora Bugarske.

“Da li će avion letjeti preko vazdušnog prostora Bugarske? Da li je izdato odobrenje za to? Ako jeste, na osnovu čega? U skladu sa procedurom, Ministarstvo spoljnih poslova mora da uskladi svoju odluku sa Ministarstvom odbrane i Ministarstvom saobraćaja. Šta su ta ministarstva odgovorila?“, navodi se u saopštenju Atlantskog savjeta na Fejsbuku.

Organizacija je ponovo pozvala da se ne pravi „strateška greška“ sa prolaskom ruskog oružja u Srbiju, prenosi Sputnjik.

“Da li je naučena lekcija nakon strateške greške kada su 2019. ruski protivvazdušni sistemi S-400 propušteni u Srbiju?“, zapitala se organizacija.

Podsjećanja radi, prošle jeseni Atlantski savjet više puta je izražavao zabrinutost zbog toga što je Srbija koristila ruski S-400 na vojnim vežbama „Slovenski štit“.

Predstavnici organizacije smatraju da se Bugarska na taj način našla u zoni dejstva ovih sistema.

Savjet je takođe predlagao premijeru Bojku Borisovu da sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom razgovara o mogućnosti razmještanja sistema „Patriot“ u Bugarskoj u okviru jačanja prisustva NATO-a na jugoistoku.

b92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare