Pandemija pokazala ranjivost Evrope, potrebna saradnja - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Pandemija pokazala ranjivost Evrope, potrebna saradnja

Nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je danas da je pandemija korona virusa pokazala ranjivost Evrope i najavila da će lajtmotiv nemačkog predsedavanja EU, od 1. jula, biti zajedničko i solidarno prevazilaženje izazova.

Merkel je, obraćajući se Bundestagu, naglasila da Berlin preuzima veliku odgovornost u vreme kada je EU suočena sa najvećim izazovom, kao i da je predsedavanje EU veliki izazov, jer se Nemačka mora posvetiti prevazilaženju krize i učiniti Uniju otpornijom.

“Kriza sa kojom se suočavamo je potpuno drugačija od svih do sada. Ona nas pogađa sve, nepripremljene, i to ne samo u Evropi, već i svetu. Samo u Evropi je odnela 100.000 života, a par nedelja zastoja privrede ugrozilo je ono što smo gradili decenijama”, poručila je ona.

Ukazala je da su bile neophodne restrikcije u borbi protiv korona virusa, i da će i dalje biti potrebno poštovanje odstojanja od 1,5 metara i nošenje maski, jer virus nije nestao, i neće sve dok ne bude bilo vakcine.

“Pandemija je pokazala koliko je evropski projekat krhak. Prvi refleksi su bili nacionalni, a ne evropski. Neophodno je u suočavanju sa ovim izazovom međunarodno delovanje i sretna sam što je Evropska komisija brzo delovala i stalno nas pozivala na jedinstvo”, kazala je Merkel.

Naglasila je da je pandemija pogodila sve, ali ne istom silinom, te posledice krize produbljuju nejednakosti društava.

“Pandemija je pokazala da je naše Evrope ranjiva i zbog toga je solidarnost potrebnija nego ikada”, poručila je Merkel.

Nijedna zemlja, prema njenim rečima, ne može sama i izolovano prevazići aktuelnu krizu, već samo zajednički.

Merkel je kazala da je snažnoj Evropi potrebna jaka Nemačka, a da bi ona tako ostala, kako dodaje, vlada je preduzela odlučne mere.

“Nalazimo se u vremenu u kojem se privreda nalazi pred velikim preokretom, jer klimatske promene i digitalizacija u osnov menjaju način rada. Zbog toga odgovor na pandemiju ne može biti povratak na stari način privređivanja, već mora da ubrza preokret privrede i od toga zavise radna mesta”, objasnila je ona.

Ukazala je da i drugi u svetu ne miruju, već odlučno deluju, navodeći na važnost jačanja konkurentnosti.

Merkel se, u svom govoru, založila za brzo postizanje dogovora o višegodišnjem budžetu, dodajući da se ne sme dozvoliti da pandemija stvara razdor među ekonomijama EU.

Istakla je da antidemokratske snage samo čekaju na ekonomske krize da bi ih politički zloputrebile. U svom govoru istakla je da će borba protiv klimatskih promena biti jedan od prioriteta.

Takođe je podvukla da je neophodno da EU bude globalno aktivnija i pored težih okolnosti na svetskoj političkoj sceni. Podvukla je značaj saradnje sa Afrikom i Kinom.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Dodik: Putin potvrdio da nema saglasnosti za Šmita u Savjetu bezbjednosti

M.

U Srpskoj preminulo 15 osoba, zaraženo još 185

M.

Omikron stigao do Hrvatske

M.

Ostavite komentar