Pandemija koronavirusa u siromaštvo gurnula osam miliona Amerikanaca - BIGportal.ba
Svijet Uncategorized Vijesti

Pandemija koronavirusa u siromaštvo gurnula osam miliona Amerikanaca

Studija Univerziteta Columbia je pokazala da je od maja ove godine osam miliona stanovnika Sjedinjenih Američkih Država gurnuto u siromaštvo.

Utvrđeno je da je pomoć koju su dobijali Amerikanci bila kratkoročno korisna. Svaki građanin je dobio jednokratnu pomoć od 1.200 dolara, a nezaposleni su sedmično dobijali 600 dolara. Siromaštvom su posebno pogođene pojedine kategorije stanovništva kao što su manjine i djeca.

Istraživač Zach Parolin je istakao da je navedenom pomoći u aprilu od siromaštva spašeno 18 miliona ljudi, ali da se taj broj u septembru smanjio na četiri miliona.

Prema američkom standardu, za četveročlanu porodicu koja godišnje zarađuje 26.200 dolara ili manje smatra se da živi ispod granice siromaštva. Shodno tome, procijena je da u SAD-u 55 miliona stanovnika živi u siromaštvu među kojima je i onih osam miliona koji su gurnuti u siromaštvo od maja ove godine.

Studija je objavljena u trenutku kada su zaustavljeni pregovori demokrata i republikanaca o novom paketu pomoći građanima. Istraživači su pratili stopu siromaštva u SAD-u u vrijeme prije i tokom pandemije koronavirusa.

“Utvrđeno je da je ta stopa od februara do septembra mjesečno rasla od 15 do 16,7 posto uprkos novčanim stimulansima države. Porast ove stope je naročito izražen među afroamerikancima i lationamerikancima, kao i među djecom”, navedeno je u studiji.

Čekajući da se demokrati i republikanci dogovore o tome kako pomoći stanovništvu, ono se bori sa posljedicama pandemije. Milioni ljudi su ostali bez posla. Istraživači su upozorili da ako se ubrzo ne dogovore bit će još veći broj onih koji će biti gurnuti u siromaštvo, prenosi NBC News.

Izvor: Klix

Danas objavljeno

Stravični detalji napada na Tajlandu: Bivši policajac napravio masakr u centru za njegu djece

M.

Vulin: Brisel podmuklo uveo prvi paket sankcija Srbiji

M.

Sijarto: Zajednički ćemo braniti granicu Srbije i Sjeverne Makedonije od ilegalnih migranata

M.

Ostavite komentar