Palmerova poruka: Trajno partnerstvo Amerike i Kosova - BIGportal.ba
Region Vijesti

Palmerova poruka: Trajno partnerstvo Amerike i Kosova

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer izjavio je u sredu da je suštinska poruka njegove posete partnerstvo između SAD i Kosova.

“Mislim da je suštinska poruka da se naglasi i podvuče snažna i trajna priroda partnerstva između SAD i tzv, Kosovo. Podržavamo evropsku perspektivu Kosova. Želimo da vidimo da se Kosovo integriše u evropsku i evroatlantsku zajednicu”, rekao je Palmer u intervjuu za RTK.

“Podržavamo vladine ciljeve u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i promociji vladavine zakona. Želimo da budemo tamo kao jaki partneri”, objasnio je američki državnik.

Dodao je da su on i Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije za Zapadni Balkan, želeli da naglase i podvuku značaj konstruktivnog angažovanja Kosova u procesu dijaloga, kao i da rade na punoj normalizaciji odnosa sa Srbijom da bi se otvorila vrata evropskoj budućnosti građanima Kosova.

Upitan o saradnji SAD i EU u procesu dijaloga Palmer je rekao da imaju isti cilj, a to je normalizacija odnosa i otvaranje evropske perspektive, prenosi Kosovo onlajn.

“Radimo u jakom partnerstvu. Ovaj proces dijaloga vode same strane Kosovo i Srbija uz pomoć EU i snažnu podršku Sjedinjenih Američkih Država. Mislim da je dobra poruka za Kosovo i Srbiju ako vide da ja i Lajčak rame uz rame podržavamo ovaj proces”, rekao je Palmer.

On je dodao da rok za dijalog ne postoji, ali što je proces dijaloga duži, to će biti teži. “SAD žele da sporazum koji će biti zaključen bude uz uzajamno priznavanje”, istakao je Palmer.

Što se tiče ZSO, Palmer je rekao da strane uključene u dijalog moraju poštovati sve do sada postignute dogovore.

“Stranke moraju da poštuju sve postignute sporazume. Razumem da postoje parametri Sporazuma o pridruživanju o kojima treba razgovarati, ali ovo ne bi trebalo da ometa proces. Neću vam reći šta Kosovo treba da radi. Vlada tzv. Kosova odlučuje kako da pristupi ovom pitanju”, rekao je Palmer.

(Tanjug)

Danas objavljeno

GERB Bojka Borisova pobjednik izbora

M.

U toku hitna akcija u EU: Pozivaju ruske ambasadore

M.

CIK objavio izlaznost na izborima

M.

Ostavite komentar