Palmer: Vašington za kompromis bez pritisaka - BIGportal.ba
Region Vijesti

Palmer: Vašington za kompromis bez pritisaka

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer tvrdi da SAD žele da se pronađe kompromisno rješenje u dijalogu Beograda i Prištine, te da “ne namjeravaju da vrše pritisak na strane” u tom procesu.

Tokom susreta Palmera sa predsjednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem razgovarano je i o sastancima koje je američki diplomata imao u Prištini, gdje je istaknuto da SAD pružaju punu podršku specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku i njegovim aktivnostima.

Dačić je istakao da su odnosi SAD i Srbije značajno unaprijeđeni prethodnih godina i da treba nastaviti aktivnosti na njihovom daljem razvoju.

On je dodao da će kao predsjednik Skupštine Srbije nastojati da jača veze sa američkim Senatom i Kongresom, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Dačić je podvukao značaj intenziviranja političkog dijaloga i realizaciju posjeta na viskom nivou.

Na interesovanje Palmera, razgovarano je i o prioritetima rada Skupštine Srbije, a Dačić je istakao snažnu riješenost da tokom svog mandata radi na osnaživanju uloge parlamenta i unapređenju njenog rada.

Dačić je informisao američkog sagovornika i o procesu ustavnih reformi koji je u toku, kao i o aktivnostima u okviru druge faze međustranačkog dijaloga i sastancima koje je imao sa predstavnicima Evropskog parlamenta.

Palmer je zamjenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni predstavnik Stejt departmenta za zapadni Balkan.

Danas objavljeno

Gasprom nastavlja isporuke gasa Italiji

M.

Optužnica protiv Zeljkovića i ostalih vraćena na dopunu

M.

Težak sudar u Kotor Varošu, objavljen video

M.

Ostavite komentar