Palmer stiže u Sarajevo: Kakve poruke nosi BiH? - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Palmer stiže u Sarajevo: Kakve poruke nosi BiH?

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Matthew Palmer u srijedu dolazi u Sarajevo gdje će održati niz sastanaka s najvišim bh. zvaničnicima.

Palmerova posjeta ocjenjuje se kao potvrda američke podrške pozitivnim procesima u BiH, ali i na cijelom Balkanu, naročito nakon vašingtonskog sporazuma Srbije i Kosova. Zasigurno će biti govora i o tenzijama koje su proizveli zvaničnici iz Republike Srpske pokušavajući povezati pitanje Kosova sa RS-om te trenutnom situacijom u Crnoj Gori nakon održanih izbora.

U fokusu razgovora će biti i ekonomske teme, što je potvrdio i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija. On je kazao da će s Palmerom tokom njegove predstojeće posjete Sarajevu razgovarati, prije svega, o problemima s kojima se susreće ekonomija BiH kao posljedica koronavirusa.

Na sastanku u srijedu će, pored Tegeltije, prisustvovati i entitetski premijeri Fadil Novalić i Radovan Višković.

“Govorićemo o tome šta je potrebno BiH da bi napravila veliki investicioni ciklus, kako bismo pokrenuli našu privredu i, naravno, očekujući podršku iz SAD-a kao velike zemlje i njihovog velikog utjecaja na međunarodne finansijske institucije da taj investicioni ciklus podrže u BiH kod tih institucija”, rekao je Tegeltija.

U izjavi za ATV Zoran Tegeltija je istakao da se nikada ne mogu zaobići ni političke teme te da će na stolu svakako biti razgovor o izborima.

Istog dana je planirano da Palmer razgovara i sa članovima Predsjedništva BiH, a u nastavku službene posjete i s drugim faktorima na bh. političkoj sceni.

Uoči Palmerove posjete član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske da će uputiti zahtjev Predsjedništvu BiH da se izmjesti Ambasada BiH iz Tel Aviva u Јerusalem i da će o tome obavijestiti Palmera kada u srijedu dođe u Sarajevo.

Dodikovu inicijativu prokomentarisali su i njegove kolege Željko Komšić i Šefik Džaferović.

“Ovo Dodikovo zalaganje za, kako on kaže, američke interese je licemjerno, čak i smiješno. Ono dolazi od čovjeka s američke crne liste. Dodik bi da bude protiv NATO-a, da se protivi zajedničkoj borbi BiH i SAD-a protiv terorizma, da odbija američke posmatrače na izborima. Pa nema čovjeka u BiH koji je više protiv američkih interesa”, poručio je Komšić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ocijenio je inicijativu Milorada Dodika da Bosna i Hercegovina premjesti sjedište svoje ambasade u Izraelu politikantskom i populističkom, s ciljem da se nakon sporazuma Srbije i Kosova i naša zemlja na bilo koji način poveže s tim procesom.

Treba istaći i da će na sastanku Palmera sa članovima Predsjedništva BiH sigurno biti riječi o jučerašnjoj odluci Narodne skupštine RS na kojoj je oboren memorandum između Centralne izborne komisije BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme štetan po vitalne nacionalne interese.

S obzirom na predstojeće lokalne izbore u našoj zemlji, zasigurno će se razgovarati i o prioritetu provedbe fer i demokratskih izbora bez incidenata, ali i o euroatlantskom putu BiH i izazovima s kojima se susrećemo.

(Klix)

Danas objavljeno

Dodik: Putina sam upoznao s našim viđenjem stanja u BiH

M.

Sahranjen Milutin Mrkonjić, Dačić: Putuj u večnost, dragi ćale

M.

EU prognozira: Omikron bi mogao da zauzme mesto delta soju

M.

Ostavite komentar