Palmer sa Čovićem i Dodikom o Izbornom zakonu - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Palmer sa Čovićem i Dodikom o Izbornom zakonu

Specijalni predstavnik State Departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer razgovarao je danas sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom i prvim zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem o ustavnim reformama, implementaciji odluka Evropskog suda za ljudska prava, kao i izmjenama izbornog zakonodavstva, potvrđeno je iz Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Palmer je, između ostalog, podvukao podršku SAD-a za ograničene ustavne promjene kako bi se implementirale odluke ECHR-a kao i za izmjene izbornog zakonodavstva koje bi riješile integritet i odluke Ustavnog suda BiH, te za institucionalni proces koji bi uveo ova pitanja u državni Parlament.

“Palmer je podvukao kako bh. civilno društvo i Centralna izborna komisija moraju biti uključene kako bi IAWG proces bio kredibilan. Kao institucija koja je odgovorna za sprovođenje izbornog zakona, uključenje CIK-a u proces nije nešto oko čega se pregovara i ne bi trebalo služiti kao izgovor za izbjegavanje rezultata u neophodnim reformama”, poručili su iz ambasade.

IAWG radna grupa je nastala na osnovu OSCE/ODIHR standarda, a okuplja bh. lidere, institucije kao što je CIK i druge učesnike koji će napraviti prijedlog izborne reforme i uputiti ga u Parlament, što je ključno za progress na evropskom putu i za izborni integritet, pojašnjeno je u saopštenju ambasade.

Razgovor s Palmerom potvrdio je i Čović.

“Eliminacija svih vrsta diskriminacije je od ključne važnosti”, istakao je Čović, dodavši kako izmjene Izbornog zakona moraju biti finalizirane do jula ove godine kao važan uslov za put BiH ka EU članstvu.

Takođe je naglasio kako je neophodno nastaviti rad na potpunom sprovođenju Mostarskog dogovora.

“Dok radimo na postizanju kandidatskog statusa Evropske unije, EU i NATO ostaju najvažniji prioriteti za Bosnu i Hercegovinu”, zaključuje Čović.

(N1)

Danas objavljeno

Banjaluka: Do 15.00 časova glasalo 42,75 odsto birača

Vanja A

CIK: Do 15.00 časova glasalo 35 odsto birača

Vanja A

U septembru – rekord

Vanja A

Ostavite komentar