Palmer poručuje: Nadam se da će Šmit biti posljednji visoki predstavnik u BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Palmer poručuje: Nadam se da će Šmit biti posljednji visoki predstavnik u BiH

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan i Evropu Metju Palmer izjavio je da je proces izbora Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH uspješno završen i da se nada da će njemački diplomata biti posljednji na toj funkciji.

U veoma opširnom intervjuu za Nezavisne novine i sarajevsko Oslobođenje, Palmer kaže da se SAD raduju dolasku Šmita u Sarajevo i da će sa njim blisko i kvalitetno raditi i sarađivati.

– Nadamo se da će Šmit biti posljednji visoki predstavnik u BiH, a ono što je potrebno da se to desi je da standardi i uslovi iz agende 5+2 budu ispunjeni – naveo je Palmer.

Na pitanje kakav je i koliko interes SAD za Zapadni Balkan, Palmer kaže da je Amerika angažovana konzistentno na ovom prostoru vć tri decenije.

– Mi smo posvećeni partnerstvu sa zemljama Zapadnog Balkana. Nastavljamo i posvećeni smo podršci ovoj regiji i njenim evropskim i evroatlantskim aspiracijama – naveo je.

Dodao je da američki predsjednik Džozef Bajden “zaista ima dugu istoriju povezanosti s ovim regionom i Zapadnim Balkanom”, i jako mu je, kaže, stalo do toga.

– Naša vizija je jasna tokom godina i siguran sam da će administracija predsjednika Bajdena i dalje biti posvećena i biti blizak partner zemljama zapadnog Balkana dok idu evroatlantskim putem – kazao je Palmer.

Upitan šta su mu rekli članovi Predsjedništva BiH prilikom susreta, Palmer je diplomatski izbjegao odgovor i rekao ono što je on njima rekao.

Danas objavljeno

Počela sjednica Predstavničkog doma BiH bez predstavnika iz RS

M.

Prva reakcija Brisela o krizi na Jarinju

M.

“Nuklearni program Sjeverne Koreje odvija se punom parom”

M.

Ostavite komentar