Palmer očekuje dogovor oko izborne reforme BiH u narednih mjesec dana - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Palmer očekuje dogovor oko izborne reforme BiH u narednih mjesec dana

Poslije serije višečasovnih razgovora tokom protekla tri dana o izmjenama izbornog zakonodavstva međunarodnih predstavnika sa političkim liderima u Federaciji BiH, dogovor nije postignut.

Specijalni izaslanik SAD zadužen za Izborni zakon BiH Metju Palmer očekuje da dogovor bude postignut do kraja godine, odnosno u narednih mjesec dana.

Gostujući na Aldžaziri Balkans, Palmer je rekao da sada stranke znaju šta je, kako je rekao, na stolu i da treba ozbiljno da pristupe poslu.

O izbornoj reformi stranački lider u FBiH su razgovarali sa Palmerom i direktorkom u okviru službe spoljnih poslova Evropske unije Angelinom Ajhorc.

Palmer je ponovio da BiH ima punu podršku SAD.

“Pitanje da li će biti po novom zakonu” Bakalar poručio da izbora u BiH mora biti
– Sigurni smo da je ovo prilika da se pozabavimo izbornom reformom i ograničenim i ciljanim izmjenama Ustava (BiH). Ove reforme bi ojačale institucionalni okvir Bosne i Hercegovine i izbori na jesen nardne godine bi bili transparentniji i odgovorniji, a građani Bosne i Hercegovine bi bili sigurni da se njihov glas računa i da će se odraziti na državne institucije – rekao je Palmer.

Angelina Ajhorst je u istoj emisiji Aldžazire Balkans rekla da je “još prerano za dogovor”, ali da se aktivno radi na tome”.

Istakla je da BiH mora da riješi otvorena pitanja, što je važno za priključenje Evropskoj uniji.

Ukazala je i na važnost primjene presude Evropskog suda za ljudska prava.

Najavila je da će predstavnici BiH imati sastanak u Savjetu Evrope u januaru, gdje će, kako je rekla, morati da objasne zašto te presude još nisu sprovedene.

Danas objavljeno

Ponovo uhapšen Srbin Boško Karalić iz Negoslavaca

M.

Korona haos u Hrvatskoj

M.

Milanović za dijalog o BiH sa Vučićem i Erdoganom

M.

Ostavite komentar