Palmer: Godina 2021. je godina promjena - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Palmer: Godina 2021. je godina promjena

Metju Palmer, specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan, kazao je danas nakon sastanka s članovima Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva da predstavnici Interrsorne radne grupe imaju zadatak i obavezu da rade na unapređenju izbornog zakonodavstva da pojačaju njegovu efikasnost i transparentnost i povjerenje svih građana.

“Godina 2021. je godina promjena i korištenja ustavnih reformi kako bi se omogućili provedba presuda i unapređenje izbornog procesda”, rekao je Palmer.

Istakao je da je mnogo posla pred ovom radnom grupom, a najvažniji dio posla je provođenje svih datih preporuka stručnih institucija.

“Isto tako pozivamo Interrersornu radnu grupu da angažuje CIK i međunarodne institucije, kako bi se povećala i pravičnost i transparentnost izbora”, rerkao je Palmer.

Dodao je kako je OSCE ponudio da bude domaćin sastanka ove radne grupe i Venecijanske komisije, kako bi se pomoglo.

Angelina Ajhhorst, direktorica Evropske službe za vanjske poslove za zapadnu Evropu, Balkan, Tursku i Veliku Britaniju kazala je danas nakon sastanka s članovima Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva da joj je zadovosljstvo što je danas u kući demokratije u BiH.

Istakal je da su ima idobar sastanak i da je ohrabrena porukama koje je imala priliku da čuje.

“Dotakli smo se i te kako važnih pitanja razumijevajući da smo u svom poslu naviknuti na različite stavove. Naša današnja posjeta je pokazatelj snažnije posvećensti EU i SAD na putu BiH ka EU i generalno integrisanju cijelog ovog dijela jugoistočne Evrope u EU”, kazala je Ajhhorst.

Dodala je da vjeruje da će se svi složiti da ova gdina predstavljna izvrsnu priliku za napredak reformi izbornog zakonodavstva koji bi trebalo da bude u skladu s evropskim standardima.

“Razgovarali smo s ovom grupom kako bismo došli do slobodnih pravičnih i transparentnih izbora”, kazala je Ajhhorst.

Ponovila je važnost implementacije presude “Sejdić I Finci” te dodala da su ključne aktivnsoti pred Interresornom radnom grupom, te je dodala da je važno odrediti datum kada će se eksperti sastati kao bi se otklonila diskriminacija iz ustavnih odredaba.

“Treba osigurati inkluzivnost kako bi se procesi unaprijedili. Mi smo tu da pružimo podršku podjednako za sve”, rekla je Ajhhorst.

„SAD i EU stoje zajendk u anstojanj uda pomog nu ovaj proces i m ismo partneri i interesor no jrandoj grupk i najbolji zagovornici svih promijenak oje je potrebno realizovati“, kazao je Palmer.

Na novinarsku konstataciju i pitanje da su SAD najavile uvođenje sankcija osobama iz BiH zbog korupcije i da li već imaju plan ko bi se mogao naći na toj listi, Palmer je rekao da ne može prejudicirati i ne može dati odgovor na to pitanje.

“Cilj uredbe je promovisanje mira i prosperiteta”, rekao je Palmer.

Na pitanje da su stavovi političkih lidera jasni i da pokazuju da nećemo tako brzo vidjeti izmjenu Izbornog zakona i da li SAD mogu sankcionisati, Palmer je rekao da je ostalo još mnogo posla i da motiviraju sve strane u ovom procesu da rade na uspjehu.

“Ne mogu da govorim o nekim hipotetičkim situacijama koje bi se mogle desiti, a koje predviđaju neuspjeh. Reformska agenda je u interesu BiH i svih njenih građana, a trenutno političko stanje i izjave koje čujemo uobičajen je proces u okviru političke scene. Mi svakako ostajemo posvećeni daljoj saradnji i radu, kako s političkim liderima, tako i sa strankama, predstavnicima nevladinih organizacija, CIK-a i svih drugih. Vjerujemo u uspjeh”, kazao je Palmer, te dodao da na njemu nije da sudi kakav će biti rezultat, na strankama je da pregovaraju i da se dogovore, a da su oni tu da pomognu.

Dodao je da odgovor na ovo pitanje treba tražiti od lidera, a ne od njih.

Nezavisne novine

Danas objavljeno

Raste broj zaraženih u Sloveniji, preminule tri osobe

M.

Cetinjski manastir upisan kao svojina Mitropolije crnogorsko-primorske

M.

U Hrvatskoj još 1.301 osoba zaražena, 19 preminulih

M.

Ostavite komentar