Palmer: Dejtonski sporazum okvir koji se mijenja - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Palmer: Dejtonski sporazum okvir koji se mijenja

– Dejtonski sporazum nikad nije bio zamišljen kao fiksni okvir, nego okvir koji se mijenja, no ja sam skloniji evoluciji nego revoluciji uticaja tog sporazuma, kazao je na Bledskom forumu specijalni predstavnik SAD-a za zapadni Balkan Metju Palmer.

U razgovoru za ljubljansko “Delo”, Palmer je kazao kako je svjestan da je preuzeo “tešku zadaću”. Istakao je kako je Prespanski dogovor Grčke i Sjeverne Makedonije “najveće diplomatsko postignuće u regiji” zadnjih nekoliko godina, te da je red na Evropskoj uniji da građanima Makedonije ispuni “svoj dio ugovora” i da im evropsku viziju, čime bi EU drugim zemljama u regiji pokazala da mogu sa sigurnošću računati na svoju evropsku budućnost.

U vezi s Bosnom i Hercegovinom Palmer je za vodeći slovenski dnevnik kazao da je najveći diplomatski uspjeh u regiji uopšte bio Dejtonski mirovni sporazum koji je zaustavio rat u toj državi.

  • Dejtonski sporazum nikad nije bio zamišljen kao fiksni okvir, nego okvir koji se mijenja, no ja sam skloniji evoluciji nego revoluciji uticaja tog sporazuma, kazao je Palmer, prenosi slovensko “Delo”, ocijenivši da je Dejtonski sporazum “još živ”.

Slovenski premijer Marjan Šarec i ministar inostranih poslova Miro Cerar otvorili su danas popodne na Bledu Bledski strateški forum (BSF), tradicionalni međunarodni skup koji se održava 14. put, a ove je godine pod naslovom “Izvori stabilnosti i nestabilnosti” posvećen pitanjima mira i bezbjednosti, održivog razvitka i ekonomskog napretka, kao i obično s posebnim naglaskom na zemlje jugoistočne Evrope.

Na ovom forumu prisustvuje i pomoćnik američkog državnog sekretara Metju Palmer kojeg je krajem sedmice Majk Pompeo imenovao specijalnim predstavnikom SAD-a za zapadni Balkan, sa zadatkom da podrži rješavanje otvorenih pitanja u regiji, u prvom redu podstakne dijalog Prištine i Beograda, ali i poveća američki angažman u regiji.

Tokom bledskog sastanka on će, kako je najavljeno, među ostalima, odvojeno razgovarati sa šefovima diplomatije Srbije, Makedonije i BiH.

Na Bledskom forumu među ostalima učestvuju i estonska predsjednica Kersti Kaljulaid, španski ministar inostranih poslova i budući šef evropske diplomatije Josep Borrell, turski i finski ministri inostranih poslova Mevlut Cavusoglu i Pekka Haavisto, visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet, američki profesor ekonomije Jeffrey Sachs, te mnogi drugi, prenosi Hina.

(BN/Avaz)

Danas objavljeno

Ruska mornarica počela vojne vježbe u Crnom moru

M.

Tužilštvo BiH će istraživati ubistvo Davida Dragičevića i prikrivanje zločina

M.

Trivićeva traži da se srednjoškolci vrate u učionice

M.

Ostavite komentar