"Palestinci se ne prodaju" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Palestinci se ne prodaju”

Palestinski predsednik Mahmud Abas poručio je Donaldu Trampu i Benjaminu Netanjahuu da Palestinci i njihova prava nisu na prodaju.

Abas je procenio da mirovni plan predsednika SAD predstavlja “zaveru”.

“Rekao sam Trampu i Netanijahuu da Jerusalim nije na prodaju, sva naša prava nisu na prodaju i nisu za potkusurivanje. A vaš sporazum, zavera, neće proći”, rekao je Abas u televizijskom obraćanju u Ramalahu.

Sa druge strane, izraelski premijer Benjamin Netanijahu pozdravio je mirovni plan američkog predsednika Donalda Trampa kao “izuzetan” i da predstavlja “realan put ka trajnom miru”.

“Ovo je istorijski dan. I danas ste iscrtali svetlu budućnost, sjajnu budućnost za Izraelce, Palestince i region”, rekao je Netanijahu na konferenciji za novinare pored Trampa u Vašingtonu, a njegov plan uporedio sa odlukom bivšeg predsednika SAD Harija Trumana 1948. godine da prizna izraelsku državu.

“Danas ste postali prvi svetski lider koji je priznao izraelski suverenitet nad područjima u Judeji i Samariji koja su ključna za našu bezbednost i za naše nasledje”, rekao je Netanijahu koristeći biblijska imena za Zapadnu obalu.

Trampov plan predviđa stvaranje palestinske države s prestonicom u istočnom Jerusalimu, ali se od Palestinaca zahteva da prihvate uslove koje prethodno nisu bili spremni da razmotre, kao što je opstanak jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

Netanijahu je podsetio da SAD priznaju Jerusalim kao nedeljivu prestonicu Izraela i objasnio da plan predviđa da palestinska prestonica bude locirana u naselju Abu Dis na obodu Jerusalima

Izvor: Tanjug

Danas objavljeno

Devet pacijenata preminulo, još 70 pozitivnih na virus korona u Srpskoj

D

JEDNI SE ODREKLI SLAVE, DRUGI KRALI ĆEBAD O čemu su pisale novine u Banjaluci prije 70 godina

D

JAVNI PREVOZ USKORO U PUNOM KAPACITETU Od 21. januara promjene u redu vožnje

D

Ostavite komentar