10. Aprila 2019.

Palestinci ogorčeni zbog rezultata izbora: “Budućnost je mračna”

Big Portal

Hanan Ašravi, palestinski zvaničnik, naveo je da su Izraelci glasali za kandidate koji su “nedvosmisleno posvećeni učvršćivanju statusa kvo – ugnjetavanja, okupacije, aneksije i oduzimanja imovine u Palestini“.

“Odabrali su nedvosmisleno desno krilo, ksenofobiju i antipalestinski parlament da ih zastupa. Izraelci su odabrali da učvrste i prošire aparthejd“, rekao je on.

Nekoliko dana pre nego što su glasači izašli na birališta, premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je da planira anekciju jevrejskih naselja na zapadnoj obali ako bude osvojio i peti mandat.

Očekuje se da će Netanjahu fomirati koaliciju koja će biti “krajnje desna“.

Pomoćnik palestinskog predsednika Mahmuda Abasa Ahmed Majdalani rekao je da će Palestinci tražiti globalnu podršku kako bi blokirali bilo kakve planove za anekciju.

Međutim, Adel Kafajal, 55-godišnji mašinski inženjer, rekao je da očekuje veću izgradnju naselja i konfiskaciju zemljišta od Palestinaca na Zapadnoj obali.

“Neizbežni sukobi dolaze. Mogu vam reći jednu stvar: budućnost je mračna kao noć bez mesečine. Ova krajnje desničarska vlada je gladna više zemlje, više kontrole. Bog nek se smiluje nad nama“, naveo je on.

Inače, Netanjahu uživa veliku podršku američkog predsednika Donalda Trampa.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu napisao je na svom nalogu na Tviteru da ga je američki predsednik Donald Tramp zvao da mu čestita na reizboru za peti mandat.

Netanjahu je napisao da su se dvojica lidera saglasila da i u narednim godinama nastave blisku saradnju, prenosi Rojters.

Tramp je telefonirao iz predsedničkog aviona, naveo je Netanjahu, koji je osigurao put da posle tesne pobede na parlamentarnim izborima ostane na vlasti zahvaljujući koaliciji sa religioznoim desničarskkim partijama.

Tramp je ranije danas izjavio da je reizbor Netanjahua poboljšao šanse za mir izmedju Izraela i Palestinaca.

“Svi govore da se mir na Bliskom istoku izmedju Izraela i Palestinaca ne može ostvariti. Mislim da sada imamo šansu. Smatram da je bolja prilika za mir sada kada je Bibi pobedio”, rekao je Tramp, nazivajući Netanjahua po nadimku.

Izvor: B92, Tanjug

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare