Pale teške riječi. Zlatna era je završena - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Pale teške riječi. Zlatna era je završena

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je da je takozvana “zlatna era” odnosa sa Kinom završena, objavio je danas Bi-Bi-Si.

U svom prvom spoljnopolitičkom govoru, Sunak je ocenio da su bliže ekonomske veze između Velike Britanije i Kine prethodne decenije bile naivne.

Sunak je rekao da Velika Britanija sada treba da zameni priželjkivanje čvrstim pragmatizmom prema konkurentima. Britanski premijer je napomenuo da se globalni značaj Kine ne može zanemariti. Sunak je pred poslovnim liderima i ekspertima za spoljnu politiku rekao da je, Kina suočena sa protestima, “izabrala da se dalje obračunava, uključujuc´i i napad na novinara Bi-Bi-Si-ja”.

Sunak se suočio sa pritiskom Torijevaca da pooštri stav Velike Britanije prema Kini otkako je prošlog meseca preuzeo dužnost lidera Konzervativne partije i britanskog premijera.

Sunakov govor na banketu lorda gradonačelnika u Londonu usledio je nakon protesta u Kini tokom vikenda protiv strategije nulte tolerancije prema korona virusu koja se sprovodi u toj zemlji.

Danas objavljeno

Skupština Srbije prihvatila Izvještaj o pregovorima sa Prištinom

M.

Novi napad Albanaca: Srpski mladić na KiM izboden nožem

Vanja A

Norveški “Nasmasi” nemoćni pod naletom ruske avijacije

Vanja A

Ostavite komentar