Pala Kurcova vlada - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Pala Kurcova vlada

Austrijski parlament izglasao je danas nepovjerenje prelaznoj vladi kancelara Sebastijana Kurca. Glasovima poslanika Socijaldemokratske partije Austrije (SPO), koja je podnijela zahtjev za glasanje o nepovjerenju, doskorašnjeg koalicionig partnera Slobodarske partije (FPO) i poslanika liste “Ject”.

Poslanici Kurcove Narodne partije (OVP), ali i opoziocnog Neos-a glasali su protiv zahtjeva SPO.

Padom vlade Kurc ulazi u istorijske anale kao kancelar koji je najkraće vrijeme proveo na toj dužnosti kraće čak i od dosadašnjeg rekordera Kristijana Kerna.

Kurc je sa današnjim dan bio svega 525 dana na mjestu šefa vlade.

Do sada je ovaj rekord držao Kern, koji je na mjestu kancelara proveo 580 dana.

Takođe i novi ministri u prelaznoj vladi biće upamćeni kao ministri sa najkraćem vremenom provedenom u vlasti u posleratnoj istoriji Austrije.

Ministri Ekart Rac, Valter Peltner, Johan Luif, i Valeri Hakle proveli su, uključujući i današnji dan, svega pet dana na funkciji.

Predsjednik Austrije Aleksander van der Belen, nakon odluke parlamenta, moraće da povjeri mandat za formiranje nove vlade nekom drugom.

Opozicija je tražila da ekspertska vlada vodi zemlju do prevremenih izbora, koji su zakazani za septembar.

Austrijsku vladu srušila je “afera Ibica”, odnosno video snimci na kojima se vidi da Hajnc Kristijan Štrahe, koji je bio na čelu koalicionog partnera FPO, nudi jednoj Ruskinji državne poslove za finansijsku pomoć njegovoj stranci.

Nakon što su objavljeni snimci Štrahe i njegov zamjenik Johan Gudenus podnijeli su ostavke na sve političke funkcije, a pošto je Kurc tražio da se povuče njihov ministar unutaršnjih poslova kako bi se sprovela nezavisna istraga u ovom slučaju, došlo je do prekida koalicije.

Ministri iz FPO podnijeli su ostavku, izuzev šefice diplomatije Karin Knajsel koja je na ministarsku dužnost došla preko slobodaraca, ali kao nezavisna ličnost.

Ostala mjesta, koja su ostala prazna odlaskom FPO iz vlade, Kurc je, na zahtjev predsednika, popunio ekspertima.

Na to je opozicija najavila njegovo svrgavanje.

Lista “Ject” najavila je da će podnijeti zahtjev za izglasavanje nepovjerenja samo kancelaru Kurcu, ali sinoć se SPO odlučila da podnese sopstevni zahtjev i to za rušenje cijele vlade.

Odlaskom Kurca sa mjesta kancelara, sada će irski premijer Leo Varadkar sa 40 godina, 8 više od austrijskog kolege, biti najmlađi šef jedne vlade u Evropi.

Na vanrednoj sjednici usvojena je i odluka o raspisivanju prevremenih izbora, te se zahtev skupštine sada upućuje Odboru za ustavna pitanja.

AGENCIJE

Danas objavljeno

PREMINULO 10 LJUDI Koronom zaraženo još 72 osobe u Srpskoj

D

Spasioci izvukli sedmoricu rudara poslije 14 dana

D

U Rusiji zaraženo više od 21.000 ljudi

D

Ostavite komentar