Pala kriminalna grupa iz Hrvatske, za prevaru angažovali i POLICAJCE - BIGportal.ba
Hronika Region Uncategorized Vijesti

Pala kriminalna grupa iz Hrvatske, za prevaru angažovali i POLICAJCE

Hrvatska policija i USKOK priveli su kriminalnu grupu osumnjičenu da je osobama iz Srbije i drugih država pribavljala lažna dokumenta.

Ova kruminalna grupa, na čijem je čelu 49-godišnji muškarac, sumnjiči se da je prošle i ove godine zaradila 240.000 evra jer je šesnaestorici stranaca omogućila da dobiju lažna hrvatska dokumenta.

Istražitelji vjeruju da su zasad nepoznati članovi zločinačkog udruženja angažovali dvojicu brodsko-posavskih policajaca koji su vadili podatke iz informacijskog sistema MUP-a o hrvatskim državljanima kojima nisu izdati lične karte i pasoši.

Vođa grupe je preko osoba, čiji identitet još nije utvrđen, nabavio lažne italijanske i španske pasoše, kao i druge isprave s umetnutim fotografijama podnosioca zahtjeva. Nakon toga bi organizovao dolazak i boravak zainteresovanih kupaca na području Hrvatske.

Posao advokatice bio je da na osnovu punomoći zahtjeva ubzanje postupka za dobijanje dokumenata. Podnosioci su zatim sa advokaticom prilagali lažne putne isprave Italije, Španije, zajedno sa prethodno pribavljenim krštenicom i državljanstvom Hrvatske.

Zasad nije saopšteno ko su državljani Srbije koji su plaćali 15.000 evra za lažni pasoš i da li su to osobe iz kriminogene sredine.

Proteklih godina, hrvatska policija je u nekoliko akcija razbila kriminalne grupe falsifikatora. Prošlog novembra uhapšena su 23 osumnjičena koja su pribavila minimum 137 lažnih hrvatskih ličnih karata i pasoša srpskim i crnogorskim kriminalcima. Funkcionisali su sa sličan način kao i prekjuče privedeni, piše Blic.

Foto: Branko Jančaković/RAS Srbija
Autor: Srpskainfo

Danas objavljeno

“Bolje da odem časno i dostojanstveno nego da budem poltron i lomljiv”

M.

Uhapšena još dva muškarca zbog ubistva Đokića

M.

Kod Okučana poginule tri osobe u sudaru

M.

Ostavite komentar