"Pala" banda internet udvarača - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Pala” banda internet udvarača

Američko ministarstvo pravde saopštilo je da je uhapšeni pripadnici organizacije “Crna sekira”i osam Nigerijaca optuženih u Južnoj Africi za internet prevaru.

Oni su osumnjičeni i za pranje novca, zaveru i krađu identiteta. U akciji su učestvovali Interpol i FBI.

Uhapšeni su, kako se navodi, osumnjičeni da su u proteklih najmanje 10 godina udružili kako bi izvršili “romantičnu prevaru” i prevare u vezi sa avansima.U raznim varijantama, varali su ljude tražeći novac za put u Južnu Afriku zbog nesrećnih i nepredviđenih događaja.

Zaverenici su koristili društvene mreže, sajtove za upoznavanje i servise za razgovor preko interneta da pronađu i komuniciraju sa žrtvama u Sjedinjenim Državama. Koristili su i brojne kreativne pseudonime, kao što su Lord Semjuel ili Filip Koglan.

Žrtve prevare verovale su da su u romantičnim odnosima sa osobom koja koristi pseudonim, a na zahtev, slale su novac i vredne stvari u inostranstvo, uključujući i Južnu Afriku.

Prema navodima Bi-Bi-Sija žrtve su često bile udovice koje su mislile da su u romantičnim vezama.

Ponekad, kada su oklevali da pošalju novac zaverenici su koristili manipulativnu taktiku da prinude isplate, tako što su pretili da će “šerovati” osetljive fotografije žrtve.

Koristili su bankovne račune prevarenih i pojedinaca sa finansijskim računima u SAD za prenos novca u Južnu Afriku. U određenim prilikama ubeđivali su prevarene da otvore račune u Sjedinjenim Državama koji će biti dozvoljeni da koriste.

B92

Danas objavljeno

Detalji nesreće: Rudare zatrpalo 14 kubika uglja

M.

Omikron soj virusa možda već u Srbiji?

M.

Svjetski lideri ujedinjeno: Gdje su nestali? Neko mora da odgovara

M.

Ostavite komentar