30. Augusta 2022.

Pakistan: Šteta od poplava više od 10 milijardi dolara

Big Portal

On je kazao i da svet ima obavezu da pomogne toj državi da se nosi sa posledicama klimatskih promena koje je prouzrokovao čovek, prenosi Rojters.

Do sada nezabeležene bujične poplave izazvane rekordnim monsunskim kišama odnele su puteve, useve, infrastrukturu i mostove, usmrtivši više od 1.100 ljudi poslednjih nedelja, a direktno je pogođeno više od 33 miliona ljudi, što je preko 15 odsto od 220 miliona stanovnika zemlje, navodi britanska agencija.

Ministar za planiranje i razvoj, u čijem resoru su i posledice klimatskih promena, nazvao je situaciju „humanitarnom katastrofom epskih razmera“.

„Mislim da će šteta biti ogromna. Za sada, vrlo rana, preliminarna procena je da je ona velika, veća je od 10 milijardi dolara“, rekao je Ikbal za Rojters u intervjuu.

On je saopštio i da je u poplavama do sada izgubljeno 1.138 ljudskih života i oštećeno skoro milion kuća.

Većina smrtnih slučajeva prijavljena je u severozapadnoj provinciji Kiber Pakhtunkhva i južnoj provinciji Sind, koje su najteže pogođene poplavama.

Ikbal je nedavne poplave ocenio najgorim od onih koje su pogodile Pakistan 2010. godine, i rekao da bi za obnovu i oporavak države moglo biti potrebno pet godina, dok će se u bliskoj budućnosti suočiti sa nestašicom hrane.

Da bi se ublažio nedostatak hrane, ministar finansija Miftah Ismail ranije je saopštio da bi zemlja mogla da razmotri uvoz povrća od najvećeg rivala Indije, a dve susedne zemlje odavno nemaju nikakvu prekograničnu trgovinu.

Indijski premijer Narendra Modi saopštio je da je tužan zbog razaranja koje su izazvale poplave u Pakinstanu, navodi Rojters.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare