Paket pomoći za privredu EU, dobar i za Srbiju - BIGportal.ba
Region Vijesti

Paket pomoći za privredu EU, dobar i za Srbiju

Poslije usvajanja sedmogodišnjeg budžeta EU, i dodatnih 750 milijardi evra za oporavak evropskih ekonomija od posljedica koje je izazvala pandemija virusa korona, šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici kaže za RTS da je to važno i za zemlje Zapadnog Balkana i Srbiju jer će brzi oporavak zemalja EU uticati i na brži oporavak i pomoć zemljama regiona.

Poslije jednog od najdužih samita u istoriji, lideri Evropske unije su u Briselu postigli dogovor o planu za oporavak ekonomije, vrijednom 750 milijardi eura. Taj plan bez presedana predviđa formiranje fonda iz kojeg će se dodjeljivati bespovratna sredstva i zajmovi zemljama članicama, kako bi se izborile sa posljedicama epidemije virusa. Istovremeno, usvojen je i sedmogodišnji budžet Evropske Unije.

  • Rekao bih da postoje četiri glavna razloga zašto je važan ovaj dogovor. Prvo, riječ je o sumi od 1.800 milijardi evra, drugi je struktura a to znači imamo dugoročni budžet i imamo plan za ekonomski oporavak vrijedan 750 milijarde evra. Četvro je element solidarnosti da se pomognu zemlje koje su najpogođenije epidemijom virusa korona – rekao je gostujući u Јutarnjem dnevniku RTS-a Sem Fabrici.

Prema njegovim riječima postoje i najmanje dva razloga zašto je to važno i za Srbiju.

  • Prvo je to da se politika proširenja nalazi u dugoročnom budžetu EU u vidu predpristupnih fondova od 12,5 milijarde evra a Srbija je najveća ekonomija u ovom dijelu regiona. Iako Srbija nije članica EU ona je blizu, i najveći dio trgovinske razmjene je usmjeren na EU kao i investicije i što se EU bude brže oporavljala to će biti bolje i za Srbiju. Pored toga budžet je fokusiran i na zelenu ekonomiju, digitalnu agendu i druge oblasti koje će biti od koristi i za Srbiju i za ceo region – rekao je Fabrici.

Kada je riječ o pomoći ekonomijama zemalja koje nisu članica EU od posljedica izazvanih epidemijom virusa korona šef delegacije EU u Srbiji kaže da se i do sada sarađivalo sa Vladom Srbije i da je već potrošeno 15 miliona evra za hitnu medicinsku pomoć a da je nedavno potisan i ugovor o angažovanju 200 dodatnih zdrastvenih radnika u borbi protiv koronavirusa na period od šest mesecia što će finansirati EU.

  • O pomoći je govoreno i na Samitu u Zagrebu kada je dogovoreno da se izađe sa paketom mera za ekonomski oporavak i Srbije i regiona tako da će Srbija moći da računa i na dodatna sredstva koja će moći da upotrebi za ekonomski oporavak – rekao je za RTS šef misije EU u Srbiji Sem Fabrici.

(RTS)

Danas objavljeno

Slovenija: Moraćemo da vratimo lokdaun

M.

“Pozivam Vučića i Kurtija”

M.

Objavljen snimak hapšenja Belivukovih članova – jednog policija našla u stanu, drugog u teretani

M.

Ostavite komentar