8. Oktobra 2022.

Pahor: Rješenje za podjele je da cijeli Balkan uđe u EU

Big Portal

Kada je pitanju proširenje EU, Pahor je napomenuo da je postojao optimizam neko vreme, ali da je opao, kao i da je manje volje bilo u Briselu, prenosi portal CDM pisanje Pobjede.

  • Zbog rata u Ukrajini mir i stabilnost na Balkanu je krhka. To smo pokušali objasniti i EU. Mi smo 2016. tokom razgovora u Sarajevu, rekli da proširenje nije tehnički problem nego geopolitički i treba biti fleksibilniji u Briselu – kazao je juče Pahor na 2BS Forumu, na panelu sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

On je izrazio nadu da će Brisel da napravi nekoliko koraka, a smatra i da će, ako dođe do proširenja, sve zemlje Balkana pristupiti u manje više istom periodu.

  • Mislim da je odgovornost svih nas u regionu da učinimo sve da Balkan uđe u EU kao stabilna regija. Mislim da će biti jedna od posljedica rata u Ukrajini nova podjela u Evropi koja je nestala sa padom Berlinskog zida. ?edan je način da ne dođe do podjele na Balkanu, a to je da čitav Balkan ide u EU. To u punoj mjeri zavisi od toga kako će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Srbija regulisati stratešku situaciju u kojoj je – istakao je Pahor.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare