Padaju rekordi: AMD objavio izvještaj o zaradi u trećem kvartalu 2021 - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Padaju rekordi: AMD objavio izvještaj o zaradi u trećem kvartalu 2021

Nastavljajući pokrivanje sezone zarade za Q3 21, danas imamo izveštaj Intelovog takmaca, AMD. Proizvođač x86 čipova i diskretnih GPU-a broj dva uživa eksplozivni rast otkako je AMD započeo svoju svojevrsnu renesansu pre nekoliko godina, a taj trend se nesmanjeno nastavlja – AMD sada ostvaruje više prihoda u jednom kvartalu nego što su bili tokom cele 2016. Shodno tome, AMD već nekoliko kvartala postavlja različite rekorde, te njihov poslednji kvartal nije izuzetak, a AMD je postavio nove visoke ocene prihoda i profitabilnosti.

Za treći kvartal 2021. godine, AMD je prijavio prihod od 4,3 milijarde dolara, što je za AMD napravio ogroman skok od 54% u odnosu na kvartal od pre godinu dana, kada je kompanija zaradila samo 2,8 milijardi dolara u tada rekordnom kvartalu. To čini Q3’21 i najboljim Q3 i najboljim kvartalom ikada za kompaniju, nastavljajući trend u kojem je prihod kompanije rastao poslednjih 6 kvartala zaredom – i to uprkos pandemiji i sezonskim fluktuacijama.


Kao i uvek, rastući prihodi AMD-a su se odlično isplatili za profitabilnost kompanije. Za kvartal, kompanija je ostvarila neto prihod od 923 miliona dolara – što je nadomak njihovog prvog kvartala sa profitom od 1 milijarde dolara. Ovo je povećanje od 137% u odnosu na isti kvartal prošle godine, što naglašava kako AMD-ova profitabilnost raste čak i brže od njihovog brzog rasta prihoda. Opširniji izveštaj možete pročitati na sajtu AnandTech.

Kada pričamo o GPU segmentu, AMD-ov posao sa grafičkim i računarskim procesorima takođe cveta. Kao i kod CPU-a, ASP-ovi za AMD-ovo GPU poslovanje su porasli i na godišnjoj i na kvartalnoj osnovi, pri čemu su se prihodi od grafike više nego udvostručili u odnosu na kvartal pre godinu dana. Prema navodima kompanije, ovo je vođeno prodajom vrhunskih Radeon-a kao i prodajom AMD Instinct-a, pri čemu se prihod od grafike više nego udvostručuje i na godišnjem i na kvartalnom nivou. AMD je počeo da isporučuje svoje prve akceleratore zasnovane na CDNA2 u drugom kvartalu, tako da je u trećem kvartalu AMD uživao u plodovima tog povećanja.

Danas objavljeno

Moto G12 telefon se pojavio na mreži, varijante cijene, skladišta i boja su navedene

Vanja A

Omicron kriptovaluta porasla ogromnom brzinom, vjerovatno možete pogoditi razlog

Vanja A

Strimer rekorder prelazi sa Twitcha na rivalsku platformu

Zeljka

Ostavite komentar