19. Augusta 2021.

Padaju cijene nafte, akcija, bakra na berzama

Big Portal

Cijene na robnim tržištima su takođe na nizbrdici, pri čemu je nafta potonula šesti dan zaredom na tromjesečni minimum, dok je bakar pao na najniži nivo u posljednja dva mjeseca.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, oslabio je za 1,5 posto na nivo koji nije zabilježen još od decembra prošle godine, izvještava Rojters.

Fjučersi u indeksnoj korpi S&P 500 skliznuli su za 0,1 procenat, a fjučersi Euro STOKS 50 su pali za 0,63 odsto do sredine trgovačkog dana u Aziji.

Brojni faktori, počev od širenja delta soja kovida do pooštravanja kineske regulative za tehnološke kompanije i zapisnika FED-a sa julske sjednice o mogućem usporavanju kupovine obveznica već ove godine, bili su dovoljni da potope krhko raspoloženje na azijskim tržištima.

Sve to je izvršilo pritisak na ubrzanje prodaje akcija kineskih tehnoloških divova, koje se potom proširilo i na akcije proizvođača čipova i rudarskih kompanija.

Tehnoloških indeks Hang Seng stropoštao se za 1,8 odsto na najniži nivo od njegovog uspostavljanja prošle godine. Opšti indeks hongkoške berze Hang Seng pao je za 1,6 procenata.

Akcije Alibabe u Hong Kongu su se spustile na rekordno nizak nivo.

Usljed pada akcija vodećeg globalnog proizvođača čipova TSMC-a od 2,0 procenta, reperni indeks tajvanske berze je zabilježio najgoru sesiju od maja, a posrnule cijene rude gvožda i bakra su gurnule dionice svjetskih rudarskih divova, australijskog BHP-a i anglo-australijskog Rio Tinta, na višemjesečni minimum.

Ove rudarske kompanije su na putu da registruju najgori nedjeljni pad od prošle godine kada je panika zbog pandemije dostigla vrhunac na berzama, uprkos tome što je BHP u utorak izvijestio da je ostvario najveću zaradu u posljednjih gotovo 10 godina.

Indeks volatilnosti CBOE-a, koji, narodski rečeno, mjeri usplahirenost investitora na Vol Stritu, skočio je tokom minule noći za 3,66 poena na najviši nivo u otprilike mjesec dana, a indeks S&P 500 je pao za 1,0 odsto na dvonedeljni minimum.

Zapisnik sa julskog sastanka FED-a, objavljen u sredu, pokazao je da kreatori monetarne politike SAD-a procenjuju da bi mogli da počnu sa ublažavanjem podsticaja ove godine, mada su imali podijeljena mišljenja po pitanju oporavka tržišta rada i nivoa rizika koji predstavlja novi porast broja slučajeva zaraženih kovidom.

Na robnim tržištima, nafta je danas nastavila da tone šesti dan uzastopno, spustivši se na tromjesečne najniže vrijednosti.

Sirova sjevernomorska nafta Brent je, prema posljednjim raspoloživim podacima, pojeftinila za 1,0 procenat na 67,54 dolara za barel, a američka WTI nafta je pala za 1,2 odsto na 64,42 dolara za barel.

Dolar je na valutnim berzama ojačao na devetomjesečni maksimum prema korpi valuta, što se odrazilo na cijenu zlata koja je na spot tržištu opala za 0,55 odsto, na 1778,87 dolara po unci.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare