Pad prodaje u septembru za 25% - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Pad prodaje u septembru za 25%

Prodaja novih automobila u Evropi opala je za 25% u septembru usled efekta nestašice mikročipova. U Britaniji je prodato najmanje automobila od 1995. godine, navodi se u podacima industrijskog udruženja ACEA.

U izveštaju se navodi da je ovo posledica nedostatka poluprovodnika i obustave rada u mnogim fabrikama automobila. Septembarski pad verovatno će dovesti do toga da na godišnjem nivou neće biti dostignut ni prošlogodišnji broj prodatih automobila, kada mnogi saloni nisu radili zbog pandemije.

U Evropi je trenutno prodaja automobila u opadanju već tri uzastopna meseca, a ACEA je početkom godine očekivala rast prodaje za oko 10%.

“U ovom trenutku prognoziramo da ova godina neće nadmašiti ni očajno loš rezultat iz 2020. godine”, navodi se u izveštaju i dodaje da se nastavak problema očekuje i sledeće godine.

Sva velika evropska tržišta zabeležila su veliki pad prodaje u septembru: Britanija za 35%, Italija za 33%, Nemačka za 26% i Francuska za 21%.

Proizvođači automobila usmerili su raspoložive količine mikročipova na modele koji im donose najveću zaradu i skresali troškove za marketing i podsticaje za kupovinu. BMW je saopštio da očekuje da će ove godine povećati maržu zarade sa 9,5 na 10%.

Izvor: Nacionalnaklasa

Danas objavljeno

Najavljen električni Lexus

Vanja A

Pored elektrifikacije na snazi je i „veganizacija“ automobilske industrije

Vanja A

Hamilton: Pobijediti Ferstapena za osmu titulu bio bi moj najznačajniji trijumf

Vanja A

Ostavite komentar