16. Aprila 2021.

Pad broja zaraženih u Sloveniji, maturanti prioritetna grupa za vakcinaciju

Big Portal

Slovenačka Vlada je u prioritetnu grupu za vakcinaciju uvrstila i maturante srednjih škola uz obrazloženje da bi se tako smirenije mogli pripremati za završne ispite.

Vesna Kerstin Petrič iz Ministarstva zdravstva kaže da je vakcinacija za maturante, kao i za ostalo stanovništvo na dobrovoljnoj osnovi, te da će početi krajem iduće sedmice, a uz njih će vakcinu primiti i njihovi roditelji.

“Imunizacija će biti izvršena raspoloživom vakcinom, što znači da će kao prvu dozu primiti Astra Zenekinu vakcinu”, rekla je Petričeva.

Ona je dodala da je Vlada izmjenama strategije vakcinacije na prioritetnu listu stavila i roditelje djece sa hroničnim bolestima.

Iz slovenačke Vlade je saopšteno da je u protekla 24 časa broj novozaraženih znatno manji nego prije sedam dana kad je iznosio 1.279, iako je incidencija novih zaraza još dosta visoka i iznosi 290.

“To pokazuje da su mjere jedanaestodnevnog zatvaranja dale odličan rezultat”, rekao je predstavnik vlade Uroš Orbanija.

Broj pozitivnih nalaza u protekla 24 časa je 20,2 odsto od svih testiranih.

Stanje u bolnicama još se ne smiruje i trenutno je hospitalizovano 639 oboljelih, 15 više nego dan ranije, a na intenzivnim odjeljenjima je 152, dva više nego juče.

U Sloveniji je prvu dozu vakcine do sada primilo 360.450 ljudi, a dvije 136.582, odnosno 6,5 odsto stanovništva, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare