"Pacoli neznanjem doveo u pitanje priznanje dvocifrenog broja zemalja" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Pacoli neznanjem doveo u pitanje priznanje dvocifrenog broja zemalja”

Enver Hodžaj, potpredsednik u prethodnoj vladi Ramuša Haradinaja, oštro je kritikovao Bedžeta Pacolija zbog olakšanja koje Rusija i Srbija imaju.

On je rekao da su njegovo neznanje i nesposobnost olakšali Srbiji i Rusiji da vode kampanju protiv Prištine.

Na svom profilu na Fejsbuku Hodžaj je napisao da je on taj resor ostavio sa 114 priznanja, ali da je u Pacolijevom mandatu taj broj znatno smanjen, pa se, kaže, postavlja pitanje trenutka kada će broj biti dvocifren.

“Pokušavajući da njegovu nesposobnost u diplomatiji pokrije prostim rečnikom, ne samo da pokazuje koliko malo kredibiliteta ima, već na žalost šteti i kredibilitetu države Kosovo“, napisao je Hodžaj u njegovoj reakciji na Fejsbuku.

Do sada je kosovska diplomatija na vesti o povlačenju priznanja reagovala demantima, odnosno snažnim kritikama zbog „prljave kampanje koju vodi Srbija“, a Hodžaj je prvi kosovski zvaničnik koji je potvrdio da je izvestan broj zemalja zaista načinio taj potez kada je početkom ovog meseca izjavio da je do sada 13 zemalja povuklo priznanje Kosovo, a da postoje najave da bi to moglo učiniti još 10 osoba.

Prema srpskim izvorima, priznanje Kosova je do sada povuklo 15 zemalja – Togo, Centralnoafrička republika, Republika Palau, Madagaskar, Solomonska ostrva, Lesoto, Surinam, Granada, Unija Komora, Burundi, Komonvelt Dominika, Sao Tome i Principe, Liberija, Gvineja Bisao, Papua Nova Gvineja.

Međutim, poslednjih dana u kosovskim i srpskim medijima naširoko se izveštava o najavi češkog predsednika da bi ova zemlja na njegovu inicijativu mogla da razmotri povlačenje priznanja Kosova, mada je po njegovom sopstvenom priznanju, tako nešto teško izvodljivo.

B92

Danas objavljeno

Nema mogućnosti da Srpska prihvati indirektni izbor

M.

Učestvovat ćemo u radu ako bude donesen zakon o zabrani nazivanja entiteta genocidnim

M.

Srpska bilježi nepovoljnu epidemiološku situaciju

M.

Ostavite komentar