Pacijent u Travniku umro tokom operacije zbog neispravnog instrumenta? - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

Pacijent u Travniku umro tokom operacije zbog neispravnog instrumenta?

Pacijent u Travniku umro je 11. septembra tokom operacije, a sumnja se da je uzrok smrti neispravan instrument.

Informaciju o tragedije potvrdila je za Avaz Tijana Spasojević – Došen iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Dodala je da su obavijest o smrti pacijenta dobili od njemačke kompanije “Richard Wolf”, koja proizvodi medicinsko sredstvo S-line Resectoscope.

“Provodi se istraga, a medicinsko sredstvo je povučeno, te tek treba utvrditi povezanost neželjenog djelovanja s primjenom medicinskog sredstva”, kaže Spasojević – Došen.

Medicinsko sredstvo koje je bilo kobno za pacijenta koristi se tokom endoskopskih operacija za pričvršćivanje endoskopa i elektrode na operativnom mjestu, kao i za kontrolisano umetanje elektrode u operaciono polje pod vizuelnom kontrolom, a koje su koristili hirurzi unutar zdravstvene ustanove.

Šokantni su podaci iz izvještaja ALMBiH o neželjenim učincima lijekova tokom prošle godine, s obzirom na to da je zabilježen rekordan broj nuspojava.

Negativne indikacije imalo je 369 osoba, pet ih je umrlo, dok je u dva slučaja zabilježen teški invaliditet. Ali, Spasojević – Došen ističe da je utvrđeno kako za pet smrtnih slučajeva koji su prijavljeni lijekovi nisu bili uzrok smrti.

NN

Danas objavljeno

Putin: “Obratite pažnju”

M.

Hrvatska: Dicmo pod vodom, potopljene kuće

M.

Preminuo Bob Dol: Jedan od najvećih albanskih lobista izgubio bitku sa teškom bolešću

M.

Ostavite komentar