Pa ovaj auto je neuništiv – ne posustaje ni poslije 45 godina - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Pa ovaj auto je neuništiv – ne posustaje ni poslije 45 godina

Jedan od najpoznatijih svetskih terenaca slavi 45. rođendan.

Ako je o nekom automobilu praktično sve rečeno, onda je to svakako Lada Niva, terensko vozilo čiji odličan koncept potvrđuje činjenica da se ovaj model, u osnovi neizmijenjen, proizvodi već punih 45 godina. Od tada je napravljeno 2,5 miliona primeraka, od čega je oko 700.000 završilo u inostranstvu.

Niva je u međuvremenu dobila svojevrsnog nasljednika, a posljednjih godinu-dve se pripremala potpuno nova generacija. Međutim, koliko god osnovni model neki kudili, on se zadržao u proizvodnji do danas. Sada ima i dodatak u imenu – Legend, čime se na neki način odaje počast ovoj legendi na 4 točka.

Niva, ili VAZ 2121, bila je prva u potpunosti nezavisno razvijena Lada. Klasičan 4×4 pogon, jednostavan benzinski motor i nezavisno vešanje bili su osnova projekta koji neki i danas hvale, posebno zato što Niva, poput japanskog rivala Suzukija Jimny, ima kompaktne dimenzije.

Nivu su zavoljeli mnogi, od šumara i ostalih državnih službi do lovaca, farmera i avanturista spremnih da ruskim terencem krenu tamo gde se neki ni pešice ne bi usudili.

Odlaskom klasičnog Defendera u istoriju pre nekoliko godina, ostala je jedan od najdugovečnijih terenskih modela na tržištu. Model je konstantno unapređivan, ali tako da zadrži osnovnu koncepciju visoke upotrebljivosti i prohodnosti na svakom terenu.

Danas objavljeno

Seul dobio prvi samovozeći autobus

Zeljka

Zenvo TSR-GT je danski hiperautomobil s 1.360 KS

Zeljka

Vozite na rezervi? Nemojte

Zeljka

Ostavite komentar