Ozvaničen početak radova na izgradnji metroa u Beogradu - BIGportal.ba
Region Vijesti

Ozvaničen početak radova na izgradnji metroa u Beogradu

Na Makiškom polju u Beogradu jutros su počeli radovi na pripremi terena na prostoru gdje će biti izgrađen depo budućeg metroa, čime je ozvaničen početak radova na izgradnji beogradskog metroa.

Počelo je uklanjanja niskog rastinja na tom području i sloja humusa, kako bi potom bilo nasuto 480.000 kubnih metara kamena, javio je RTS.

Direktor preduzeća “Mostogradnja” Goran Petrović rekao je da je depo metroa u skladu sa planom detaljne regulacije Makiškog polja, namijenjen za smještaj i održavanje cjelokupne vozne flote linije jedan Beogradskog metroa.

“Radovi se izvode na površini od 72 hektara na području između Obrenovačkog puta, odnosno Savske magistrale, ulice Bore Stankovića i postojeće ranžirne stanice u dužini od 2.242 metra i širine od 150 do 400 metara”, rekao je Petrović.

On je naglasio da se neće izvoditi nikakvi podzemni radovi, već isključivo nasipanje.

Predviđeno je da prva linija metroa povezuje Železnik i Mirijevo u dužini 21,1 kilometar i imaće 21 stanicu.

Druga linija će povezivati Bežaniju i Mirijevo, biće duga 21 kilometar i imaće 23 stanica. Dvije linije će se ukrštati na Savskom trgu.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da poslije 100 godina projekat metroa kreće u realizaciju.

“Došao je taj dan da definitivno počnemo sa prvim radovima na Makiškom polju i važno je da počnemo da realizujemo taj projekat”, dodao je Radojičić.

Danas objavljeno

Kremlj: Razgovor Putina i Bajdena bio iskren i poslovan

M.

Detalji razgovora: Bajden zaprijetio, Putin odgovorio

M.

Građani da glasaju protiv korumpiranih političara!

M.

Ostavite komentar