11. Oktobra 2019.

Ozvaničen početak izgradnje mosta na Savi kod Gradiške

Big Portal

To se posebno odsnosi na približavanje BiH Evropi, te jačanje ekonomskih i razvojnih perspektiva.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH rekao je da je neopravdano potrošeno mnogo vremena, čak jedna decenija, da bi dočekali ovaj dan.

On je zahvalio na pomoći Evropkoj uniji koja je pomogla izgradnju mosta i sa više od šest miliona evra pomogla ovaj projekat.

– Most na Savi ima stratešku važnost i nudi razvojnu šansu za našu regiju. Ovo je dobar posao za sve – rekla je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

Na veliki značaj izgradnje mosta ukazao je i Radovan Višković, predsjednik Vlade RS rekavši da nakon izgradnje mosta u Gradiški, više od 100 kilometara autoputa dobija puni smisao.

Zvaničnici EU, BiH i Hrvatske takođe su veoma afirmativno govorili o ovom projektu. Johan Satler, šef delegacije EU u BiH naglasio je da ce most imati višetruki značaj u ekonomskom i saobraćajnom smislu.

– Kada most bude završen, to će uveliko olakšati život stanovništvu i približiti ga Evropi. To je koridor koji će u skorijoj budućnosti takođe povezati Mađarsku sa Jadranskim morem, što je perspektiva evropskog značaja – rekao je Satler.
U istom tonu o važnosti mosta govorili su Violeta Vurc, povjerenik Evropske komisije za saobraćaj naglasivši važnost saradnje Hrvatske i BiH na ovom projektu, U ostalom, to su potencirali i hrvatski resorni ministar Oleg Butković i Zaim Dalipagić, zamjeniki ministra komunikacija i saobraćaja BiH.

Izgradnja mosta trajaće 30 mjeseci, a koštaće 19,5 miliona evra bez PDV.

Izvođači radova su „Integral inženjenring“ iz Laktaša, „Đuro Đaković montaža“ i „Zagreb montaža“. Most će biti dug 426, a širok 22,6 metara. Njegova težina iznosiće 4.650 tona. Biće izgrađen od čelične konstrukcije, imaće četiti vozne trake, po dvije u svakom smijeru.

Izgradnja ovog mosta je dio ukupnih radova na izgradnji funkcionalne putne cjeline na dionici Gradiška – Okučani koja, pored ostalog uključuje autoput punog profila na strani RS odnosno BiH, brzi put sa četiti trake na strani Republike Hrvatske, dva odvojena granična prelaza i puteve.

Za početak izgradnje mosta u Gradiški i okolini vlada ogromno interesovanje jer će po završetku ovog velikog posla biti omogućen brzi protok robe i putnika uz manje gužve i kraća zadržavanja. Sada je Gradiška svakodnevno u saobraćajnom kolapsu, a na prelazaka granice čeka se satima. To stvara velike probleme putnicima, ali i lokalnom stanovništvu.

U Čatrnji kod Gradiške sve je spremno za skorašnje postavljanje kamena temeljca za most preko Save.

Narod pristiže u velikom broju, što potvrđuje da vlada veliko interesovanje za ovaj događaj. Ovdje su i članovi lokalnih KUD te drugih umjetnika koji će učestvovati u program na velikoj sceni, pored budućeg gradilišta.

Tu su i brojni novinari iz Srpske, BiH, Hrvatske i regiona koji svoje redakcije izvještavaju.

Pored pozornice je Integralova mehanizacija koja je već ranije angažovana na ovoj trasi. Pripremljen je teren, što jasno ukazuje da će odmah nakon svečanosti početi radovi na izgradnji, godinama priželjkovanog mosta na Savi.

SrpskaInfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare