14. Septembra 2019.

Ozloglašeni selefija Nedžad Balkan ostaje u pritvoru u Austriji

Big Portal

Tužilaštvo je tražilo da im svima bude produžen pritvor do podizanja optužnice, što je i bilo prihvaćeno, ali je akdvokat, koji zastupa većinu osumnjičenih, uložio žalbu i ona je prihvaćena za sve osim za Balkana.

Za njega je sud naveo da postoji rizik da bi pobjegao, pišu austrijski mediji.

Tužilaštvo smatra da je Balkan veoma opasan pripadnik selefijskog pokreta, koji je nastanjen u Beču i, kako kažu, širi mržnju među vjernicima u džamijama.

Ranije su naveli da su Balkan i ostali tokom proteklih godina konstantno vrbovali vjernike u okviru udruženja “Jabhat al Nusra” da bi se na strani terorista Islamske države borili u Iraku i Siriji.

Balkan će se za dvije sedmice naći na optuženičkoj klupi gdje će mu biti pročitana optužnica.

Na teret mu je stavljeno da je predvodio grupu koja je podržavala Islamsku državu, dok se za još jednim četrdesetdvogodišnjakom raspisana potjernica.

Ranije se pominjalo da je Balkan regrutovao i Mevlida Jašarevića, koji je 2013. pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog napada na američku Ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine.

Nedžad Balkan je rođen kao Nedžad Kučević, a porijeklom je iz Tutina. U Austriji je prisvojio i ime Ebu Muhamed. Njegovo sjedište je u džamiji Sahab u sedmom bečkom okrugu.

On je imao državljanstvo BiH koje mu je oduzeto prije nekoliko godina, ali ga Austrijanci i dalje smatraju građaninom BiH, iako je rođen u Srbiji.

agencije

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare