Ozbiljna poruka Britaniji: "Uozbiljite se" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ozbiljna poruka Britaniji: “Uozbiljite se”

Francuski predsjednik Emanuel Makron poručio je danas Velikoj Britaniji da mora da se uozbilji.

Makron je upozorio da će u suprotnom Britanija ostati isključena iz razgovora o suzbijanju priliva migranata, koji preko Lamanša beže od rata i siromaštva.

“Iznenađen sam kada se stvari ne rade ozbiljno, komunikacija između lidera se ne obavlja putem tvitova ili objavljenih pisama, mi nismo uzbunjivači”, rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji na kojoj je bio i italijanski premijer Mario Dragi, preneo je Rojters.

Makron je ocenio da pismo koje je poslao britanski premijer Boris Džonson, a u kojem kritikuje postupanje Pariza u vezi sa situacijom oko ilegalnih migranata, nije ozbiljan način rešavanja stvari.

Džonson je u pismu predsedniku Makronu predložio pet koraka kako bi se izbeglo ponavljanje tragedije od srede, kada se u Lamanšu utopilo 27 migranata.

Među predloženim merama su aktiviranje zajedničkih patrola kako bi se sprečilo da veći broj brodova napusti francuske obale, kao i primena najnaprednije tehnologije, poput senzora i radara.

Predložene su i uzajamne pomorske patrole u međusobnim teritorijalnim vodama i nadzor iz vazduha, kao i veća saradnja zajedničkih obaveštajnih službi.

Takođe je predložio pregovore o postizanju sporazuma između Ujedinjenog Kraljevstva i EU o povratku izbeglica.

“Sporazum sa Francuskom o prihvatu migranata koji prelaze kanal ovom opasnom rutom bi imao automatski i značajan uticaj”, naveo je Džonson u pismu.

Francuska je danas otkazala i poziv britanskoj ministarki unutrašnjih poslova da učestvuje na sastanku o pitanju ilegalnih migranata u Kaleu, navodeći da su odnosi sa Britanijom postali otežavajući.

Trgovinska pravila i prava na ribolov dogovorena nakon izlaska Velike Britanije iz EU takođe su dovedena u pitanje.

Do sukoba između dve zemlje došlo je nakon što je u sredu poginulo 27 migranata, koji su pokušavali da pređu Lamanš.

Danas objavljeno

Bajden: Napad u Teksasu je terorizam

M.

Uhapšen osumnjičeni za ubistvo u Rogatici

M.

Grčka u šoku – na Mediteranu ovo nisu doživjeli

M.

Ostavite komentar