26. Jula 2022.

Ozbiljan kuler je neophodan za brzi M.2 SSD uređaj

Big Portal

Tako ekstremene vrednosti vode pojavi poznatoj pod terminom “trottling” koja ima za posledicu pad performansi kako ne bi došlo do oštećenja elektronike usled previsokih radnih temperatura. Time se otvorila potreba za dodatnim hlađenjem M.2 SSD uređaja, ma koliko na prvi pogled izgledali bezazleno i nezahtevno.

Hlađenje je neophodno za dobre performanse na duži rok

Zbog toga je Teamgroup rešio da korisnicima PC računara visokih performansi ponudi namenski “VC Cooling” hladnjak u kombinaciji sa brzim M.2 SSD uređajem. Oznaka “VC” ne potiče od onog što ste sigurno pomislili u prvi mah, već je skraćenica od primenjene “Vapor Chamber” tehnologije hlađenja pomoću tečnosti na principu delovanja parne komore, slične onoj koja se koristi na brzim modelima grafičkih karti, a u ovom slučaju prilagođene potrebama rada brzih M.2 SSD uređaja.

Tačna oznaka ovog M.2 SSD-a je TEAMGROUP N74V-M80 i koristi sistem rashladnih cevčica koje sadrže tečnost. Ona se upumpava u zonu hladnjaka koji pokriva radnu poziciju NAND kontrolera, odakle se generisana toplota prenosi na aluminijumska rebra hladnjaka. Čitav sistem hlađenja se zasniva na promeni agregatnog stanja tečnosti u gas pod dejstvom toplotne energije i obrnuto kada se para pod dejstvom hladnjaka vraća u tečno stanje i šalje nazad cevčicama u zonu M.2 kontrolera. Na taj način toplota cirkuliše, a uređaj se adekvatno hladi tokom rada.              

TEAMGROUP N74V-M80 uređaj kombinuje principe apsorpcije toplote, provodljivosti i emitovanja u svrhu boljeg transfera i regulacije toplote. Rezultat je kontrolisano grejanje tokom rada uređaja, što se sa druge strane održava na konstantno dobre vrednosti transfera čitanja i upisa podataka, pa tako ovaj M.2 SSD na bazi TLC fleš memorije tokom dužeg perioda intezivnog opterećenja, postiže brzine od  3400 MB/s prilikom čitanja i 2500 MB/s prilikom upisa podataka korišćenjem PCIe Gen3 x4 standarda na bazi NVMe 1.3 protokola. U potpunosti je sposoban da izađe u susret potrebi rada na desktop stanicama visokih performansi.

Konkretno, kada M.2 SSD radi bez hladnjaka komponente SSD-a poput PCIe kontrolera i samih  NAND memorija dostižu temperature od čak 85 stepeni Celzijusa pri čemu dolazi do pada vrednosti trransfera u realnim uslovima rada sa 3400 MB/s na svega 850 MB/s tokom prilikom čitanja podataka. Ova pojava je posebno izražena tokom toplih letnjih dana korišćenja računara. Upotrebom hladnjaka, temperatura se smanjuje za 30-ak stepeni Celzijusa i pritom normalizuju vrednosti transfera na nivo fabrički deklarisanih vrednosti. Dakle, definitivno se isplati instalirati dobar hladnjak ukoliko imate brzi M.2 SSD uređaj!

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare