Ovu biste količinu proteina trebali unijeti ako želite izgraditi mišiće - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Ovu biste količinu proteina trebali unijeti ako želite izgraditi mišiće

AKO želite izgubiti višak masnih naslaga i izgraditi svoje mišiće, nije dovoljno samo smanjiti unos kalorija, tvrde stručnjaci. “Važno je jesti i dovoljno proteina jer oni su ključni za izgradnju mišića”, rekla je Torey Armul, glasnogovornica Academy of Nutrition and Dietetics in America za PopSugar. “Žene koje žele izgraditi mišiće i…

AKO želite izgubiti višak masnih naslaga i izgraditi svoje mišiće, nije dovoljno samo smanjiti unos kalorija, tvrde stručnjaci.

“Važno je jesti i dovoljno proteina jer oni su ključni za izgradnju mišića”, rekla je Torey Armul, glasnogovornica Academy of Nutrition and Dietetics in America za PopSugar.

“Žene koje žele izgraditi mišiće i izgubiti višak kilograma trebale bi unijeti od 1,1 do 1,8 grama proteina po kilogramu svoje tjelesne težine dnevno. Dakle, ako imate 65 kilograma, trebali biste dnevno pojesti između 71,5 i 117 grama proteina dnevno”, objasnila je Armul.

Naravno, uvijek je bolje konzumirati cjelovitu hranu nego razne dodatke ishrani, smatra stručnjakinja. 

“Cjelovita hrana sadrži kvalitetne proteine i druge važne hranjive tvari, kao što su vitamini, minerali i vlakna koji mišiće takođe održavaju zdravima, ali i pomažu u kontroli tjelesne težine”, objasnila je Armul i dodala da su najbolji izvori proteina namirnice poput oraha, graha i jaja. Mliječni proizvodi, piletina/ćutretina, riba i mahunarke takođe su, ističe, dobar izbor.

“Nemojte se samo oslanjati na proteine iz životinjskog mesa, već i one iz biljaka. Ti proteini igraju važnu ulogu u kontroli tjelesne težine i zdravlju srca”, rekla je i poručila da se mišići ne grade samo proteinima, već i redovnim vježbanjem.

Danas objavljeno

Četiri jutarnje greške koje narušavaju zdravlje i stvaraju masne naslage

Zeljka

Zaslađivači pomažu u kontroli tjelesne težine

Vanja A

Ukusni meksički Burito od tikvica!

Vanja A

Ostavite komentar