8. Januara 2022.

Ovo vam je neophodno – kako se izboriti sa mamurlukom

Big Portal

Alkohol je diuretik, pa zbog češćeg izbacivanja tečnosti, može doći do dehidracije. Ovo se posebno događa ako smo pili u zagrejanom prostoru, dosta plesali i znojili se. Dehidracija čini da osjećamo vrtoglavicu, pospanost i letargičnost.

Alkohol može da nadraži sluznicu stomaka i prouzrokuje povraćanje i proliv, a time i neravnotežu elektrolita. Neravnoteža elektrolita (minerala potrebnih našem tijelu da bi pravilno funkcionisalo) čini da se osjećamo umorno, da imamo mučninu, mišićnu slabost i grčeve.

Trenutno ne postoji lijek za mamurluk, ali određeni kućni lijekovi mogu pomoći da se izborimo sa nekim simptomima mamurluka, međutim, malo je pouzdanih istraživanja u ovoj oblasti.

“Klin se klinom izbija” nije dobra strategija

Nema načina da se izborite sa mamurlukom čak ni taktikom “klin se klinom izbija”, odnosno da popijete piće jutro poslije. Ovo jutarnje piće može samo da odloži pojavu simptoma mamurluka i da učini da se privremeno osjećate bolje. Vašem tijelu je potrebno vrijeme da se odmori, metabolizuje alkohol koji ste već popili i popravite štetu nastalu poslije teške noći pijenja. Dakle, to nije dobra ideja.

Lijekovi

Aspirin i drugi analgetici efikasni su u smanjenju upale i ublažavanju bolova u mišićima, preporuka je da se izbjegava paracetamol, jer može loše utiče na jetru koja je prethodno bila pod udarom alkohola. Oprez mora postojati i kod onih koji imaju osjetljivu sluznicu želuca.

Voda

Rehidriranje organizma pomaže da se ublaže simptomi mamurluka. Mnogi koriste pića namijenjena sportistima koja su obogaćena elektrolitima ili prave rastvor za rehidraciju kako bi povratili ravnotežu elektrolita. Ne postoje dokazi da je ovo efikasno za mamurluk.

Spavanje

Spavanje zaista nema zamjenu, u tome se svi slažu. Nedostatak čak i kratkog, laganog sna, značajno doprinosi mamurluku. Zato, ako je došlo do najgoreg i ako ste pretjerali, najbolje je da se dobro naspavate. A slijedeći put, poslušajte savjete.

Kafa i čajevi

Kafa i druga pića sa kofeinom djeluju kao stimulansi koji mogu poboljšati osjećaj umora koji dolazi sa mamurlukom. Pored toga, kafa, crni i zeleni čaj sadrže neke antioksidanse koji mogu smanjiti štetne efekte konzumiranja alkohola.

Doručak

Pokušajte da doručkujete. Ne postoje istraživanja koja bi rekla da su određene namirnice, poput slanine i prženih jaja, efikasnije od ostalih. Mnogi ljudi vjeruju da su ugljeni hidrati posebno efikasni za „upijanje” alkohola, mada se istraživanja nisu bavila time.

Antioksidansi

Na većini lista na prvom mjestu se nalazi đumbir, ali pomaže i šumsko voće, grejpfurt, grožđe, šargarepa, spanać, crna čokolada, orašasti plodovi i zeleni i crni čajevi.

Glassrpske.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare