Ovo su trikovi koje konobari koriste kako bi vas naveli da potrošite što više - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Ovo su trikovi koje konobari koriste kako bi vas naveli da potrošite što više

KONOBARIMA u barovima u interesu je svojim mušterijama prodati što više pića te zaraditi što više novca, a kako bi to postigli, mnogi od njih služe se nekim trikovima kojima navode ljude da naručuju više.

Radi se o sitnicama koje su vam na prvu neprimjetne, a vlasnicima barova i njihovim zaposlenicima mogu donijeti pravo malo bogatstvo i vaš novčanik neplanirano isprazniti. BrightSide otkriva nekoliko trikova koje konobari koriste kako bi vas natjerali da više potrošite.

Namakanje čaše i slamke alkoholom

Barmeni nerijetko čaše drže tako da im se rub namače u alkoholu ili ga prije posluživanja pića prstom premažu s nekoliko kapi pića koje ste naručili. To rade kako bi vam mogli natočiti manje, a da ne primijetite. Naime, kada se čaša namače u alkoholu ili se premaže s nekoliko kapi, miris alkohola postaje intenzivniji pa dobijate utisak da je u vašoj čaši ono što ste naručili, dok je vjerovatno omjer alkohola puno manji u odnosu na sok.

Isti trik rade i sa slamkama. U slamku kapnu nekoliko kapi alkohola ili je namoče u njega kako biste već pri prvom gutljaju pomislili da je vaše piće jako, a zapravo je vjerovatno puno slabije nego što bi trebalo biti.

“Skraćivanje” doze

Neki konobari koriste mjericu u obliku malene čašice kako bi dozirali alkoholno piće koje ste naručili, dok neki to čine brojanjem do 3 ili 5 prilikom točenja. Iako se čini kako vas s čašicom ne mogu prevariti, to se ipak događa. Neki konobari koriste manje čašice s debljim dnom kako bi se činilo kao da vam toče kako treba, a to prikriju kojom kockom leda više.

Ista je stvar i s brojanjem – neki odbroje brže ili manje u sebi kako bi vas skratili za malo pića i spremili taj višak u džep.

Besplatne grickalice

Nema ništa slađe nego dobiti zdjelicu s grickalicama na stolu u kafiću dok ispijate pivo ili koktele, no to nije samo lijep gest već i konobarski trik. Na taj način konobari vas pokušavaju učiniti žednijima, zbog čega ćete naručiti i popiti više nego što ste planirali.

Igranje s omjerom soka i alkohola

Ako vam se učini da vas je konobar odlučio iznenaditi s više alkohola u koktelu ili miješanom piću, vjerovatno vam se samo učinilo. Mnogi konobari koriste taj trik tako da vam u čašu uliju onoliko alkohola koliko inače ide u piće, no stave manje soka i više leda kako biste dobili utisak da je piće jače.

Prelijevanje jeftinih pića u boce skupocjenih

Neki vlasnici barova i njihovi zaposlenici jeftinije viskije ili druga alkoholna pića prelijevaju u boce od onih skupocjenih te ih izlože na vidljivo mjesto u šanku kako bi vas naveli da ga naručite i mislite da pijete fini viski, dok se zapravo radi o običnoj prevari.

Izbor čaše

Osim što ljepše izgleda, piće servirano u posebnim čašama konobarima sprema dodatan novac u džep. Piće servirano kao na reklami nije tako posluženo samo kako bi ljepše izgledalo nego kako bi se uštedilo na piću jer dizajnerske čaše uglavnom imaju deblje dno ili deblje staklo koje stvara utisak veće količine pića. Kada biste to piće prelili u standardnu čašu, i to bez leda, vjerovatno bi nedostajala barem trećina količine za koju ste mislili da se nalazi u dobijenoj čaši.

Previše pjene na pivu

Točeno pivo jedno je od najprodavanijih pića u kafićima, a konobari dobro znaju kako to iskoristiti. Tako će vam nerijetko donijeti čašu piva punu pjene koja, kada izlapi, pokazuje kako u vašoj čaši nedostaje nekoliko gutljaja.

 

Index

 

Danas objavljeno

Članica jednog od najpopularnijih bendova 90-ih preminula u 46. godini

Vanja A

Princ Hari vratio se ženi u SAD, nije ostao na rođendanu kraljice

Vanja A

Primao platu 15 godina, a nije radio

Vanja A

Ostavite komentar