5. Februara 2020.

Ovo su razlozi zašto treba da pogledate klasik koji ima šest nominacija za Oskara

Big Portal

Prvi, jer nam je Greta u svom drugom režiserskom poduhvatu dala najorignalniju interpretaciju “Malih žena” Luise Mej Alkot, američkog romana objavljenog 1868. godine. U svojoj interpretaciji Greta nije samo adaptirala tekst za potrebe filma, nego je adaptirala i prilagodila sam roman menjajući njegov kontekst kako bi se približila duhu savremenog doba. To je ujedno i drugi razlog.

Dakle, struktura pričanja priče i njena savremenost su ono što nam prethodne verzije nisu uspele ponuditi, ne na ovakav način. Svi oni koji su čitali knjigu ili gledali ranije verzije znaju da se priča priča hronološki, linearno, međutim, u Gretinoj verziji poigravanje sa linearnošću i vremenom stvorilo je jedan novi utisak, udišući svežinu u prežvakani i dobro poznati narativ.

Neko će reći da nije bilo potrebe za novim “Malim ženama”, pogotovo jer smo ih imali već devet, pa ipak, inovativnost koju je Greta ovde pokazala pobija takvu tezu jer, kao i uvek, poenta nije samo ispričati priču nego način na koji će priča biti ispričana.

Sa druge strane, takvim pristupom Greta je istovremeno ostala verna suštini “Malih žena”, romanu koji jeste feministička priča do srži, pretvarajući ga u bezvremeni tekst koji, kako se ispostavlja, i te kako pripada 21. veku, što je veliko prizanje Luizi Mej Alkot, književnici koja je imala tako duboka i široka shvatanja utoliko da ovaj roman, u rukama dobrog reditelja, i danas ostaje i te kako aktuelan. Godine 2013. Knjigu ’’Male žene’’ Gardian je proglasio jednom od najvažnijih ženskih knjiga svih vremena, a bilo da ste devojčica, devojka ili žena, sigurni smo da će snažna poruka ove priče ostaviti utisak i na vas.

Američka Akademija za film je nominovala ostvarenje ”Male žene“ u čak šest kategorija! Nominacije uključuju kategorije – najbolji film, najbolju žensku ulogu, najbolju sporednu žensku ulogu, najbolji kostim, najbolji adaptirani scenario i najbolju muziku.

Ljubitelji filma prognoziraju da će ”Male žene“ dobiti Oskara za scenario, međutim, da li će dobiti (još) nekog Oskara na kraju nije toliko ni važno. Oskari će doći i proći. Ovaj film će ostati i najverovatnije postati bezvremeni klasik poput romana.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare