Ovo su razlozi zašto bi svako jutro trebalo da se istežemo - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Ovo su razlozi zašto bi svako jutro trebalo da se istežemo

Istezanje mišića, zglobova, tetiva, puteva krvi i energije trebalo bi da bude dio svakodnevnog vježbanja, jer na taj način pozitivno djelujemo na mnoge funkcije našeg organizma.

Mnogo sjedenja, neaktivnost ili preopterećenost uma i tijela dovode do konstantne tenzije, što uzrokuje konstantno izlučivanje hormona kortizola.

On steže krvne sudove, povećava pritisak u tijelu, smanjuje dotok krvi u mozak, sprečava regeneraciju i stvaranje novih ćelija, znatno smanjuje sposobnost učenja i pamćenja.

Ovo su razlozi zašto bi svako jutro trebalo da se istežemo

Visok nivo kortizola u tijelu može uzrokovati mnoge zdravstvene probleme kao što su nesanica, visok pritisak, kardiovaskularne bolesti, slab imunitet, loša raspoloženja, autoimune bolesti, poremećaj nivoa šećera u krvi…

Postepeno treba učiti kako relaksirati um i mišiće, tako da se spozna razlika između tenzije i relaksacije. Sva mišićna aktivnost u tijelu je kontrolisana nervnim sistemom, a nervni sistem je kontrolisan mentalnom aktivnošću.

Zbog svega toga mentalni trening je vrlo važan u vještini ičuan, prenosi ddl.rs.

Mora da se stvori namjera i ideja istezanja (širenja) tijela u relaksaciji – jer inače silna stvorena navika blokiranog i skupljenog tijela (tenzija, stres) neće dozvoliti da otvorite tijelo i da ga istegnete.

Nezavisne.

Danas objavljeno

Umjesto kafe, ujutru popijte ZELENU limunadu

Vanja A

Kako možete da utvrdite da li imate nedostatak VITAMINA B12 ako pogledate svoje lice?

Vanja A

10 sjajnih POSNIH i MRSNIH recepata sa sočivom – em JEFTINO em UKUSNO

Vanja A

Ostavite komentar