Ovo su ratnici terorističkog ISIS koji uskoro stižu u BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Ovo su ratnici terorističkog ISIS koji uskoro stižu u BiH

Policijske agencije u BiH, u saradnji s Tužilaštvom BiH i Ministarstvom bezbjednosti BiH, obavljaju posljednje pripreme uoči deportacije i dolaska devetorice državljana BiH koji su se borili za Islamsku državu u Siriji i Iraku u ovu zemlju.

Riječ je o Emiru Ališiću, Hamzi Labidiju, Jasminu Keseroviću i Senadu Kasupoviću. Nezvanično, trebao bi biti isporučen i Armin Abdulah Čurt, za kojeg je ministar bezbjednosti Dragan Mektić tvrdio da je pobjegao iz zatvora, ali i Miralem Berbić iz Zenice, Emir Markota, Muharem Dunić i Armin Dželko.

Njihova deportacija za sada se drži u strogoj tajnosti, s obzirom na jasna upustva američkih snaga bezbjednosti institucijama BiH. Dolazak je najavljen za kraj sedmice.

Foto: Avaz/RAS Srbija

Ali, Avaz saznaje da su Granična policija i SIPA već dobili jasna upustva i da su spremne za njihovo preuzimanje na Sarajevskom aerodromu, ali je zbog turske invazije na Siriju dolazak upitan.

Nakon deportacije ISIS-ovci će odmah biti prebačeni u pritvorsku jedinicu Suda BiH, s obzirom na to da ih je većina na Interpolovim crvenim potjernicama.

Većina državljana BiH borila se za balkanske jedinice, kojima su u Siriji i Iraku rukovodili Goran Pavlović i Bajro Ikanović.

Cijela porodica

Foto: Avaz/RAS Srbija

Najzvučnije ime među ovom grupom je Zavidovićanin Keserović. On se više puta pojavljivao u ISIS-ovim propagandnim filmovima u kojima je pozivao muslimane da ubijaju hrišćane i nevjernike. U Siriju je otišao 2013. godine, ali je zarobljen ulaskom ruskih snaga u grad Haritan.

U Sarajevo stižu i Emir Ališić, takođe iz Zavidovića, i njegov posinak Hamza Labidi. Njih su kurdske snage zarobile krajem prošle godine i oni su se nalazili u kurdskom zatvoru. Ališić je u Siriju odveo cijelu porodicu.

Čurt u kampu Crvenog krsta

Sarajlija Čurt, koji je u Siriju otišao kao srednjoškolac, iako se tvrdilo da je pobjegao, nalazi se u kampu Međunarodnog crvenog krsta u Siriji. Navodno, on je u kampu zbog teškog zdravstvenog stanja. No, svi se uoči dolaska u Sarajevo nalaze u kampu Roj na sjeveru Sirije.

Srpskainfo
Foto: Profimedia

Danas objavljeno

Nevakcinisani Austrijanci sve nasilniji u prodavnicama

M.

Ukidaju kovid propusnice?

M.

U Sloveniji novi crni rekord

M.

Ostavite komentar