Ovo su pravila za slobodno putovanje Evropskom unijom - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ovo su pravila za slobodno putovanje Evropskom unijom

Građani koji su revakcinisani “Fajzerom” i “Astra Zenekom” uskoro će iz “trećih zemalja” moći da ulaze u države Evropske unije sa potvrdom o vakcinaciji, ukoliko je od druge doze prošlo 14 dana.

Međutim, oni koji su se imunizovali “Sinofarmom” ili “Sputnjikom” moraće prethodno da provjere da li je država EU u koju idu prihvatila da na svoju teritoriju pušta putnike koji su primili kinesku ili rusku vakcinu.

Ovo je, u najkraćem, rezime preporuke Savjeta EU da se uvedu olakšice da ulazak građana “trećih zemalja”.

Svjetlo na kraju tunela sve jasnije se vidi. Dokaz da se epidemiološka situacija u cijeloj Evropi popravlja su takozvane preporuke o izmjenama i dopunama o privremenom ograničenju neesencijalnih putovanja u EU koje je donijela Evropska komisija, a usvojio Savjet Evrope.

Prema tom amandmanu, države EU bi trebalo da prihvate dokaz o vakcinaciji kako bi ukinule ograničenja putovanja, poput testiranja ili karantina.

– U principu bi trebalo da ukinu ograničenja za neesencijalna putovanja za putnike iz trećih zemalja koji su primili posljednju preporučenu dozu vakcine koju je odobrila Evropska agencija za lijekove (EMA) najmanje 14 dana prije dolazak u neku državu članicu – kaže se u saopštenju Savjeta Evrope.

Od četiri vrste vakcina koje se koriste u Srbiji ali i BiH EMA je odobrila dvije: “Fajzer” i “Astra Zeneku”. Problem u najavi za vakcinisane građane Srbije željne putovanja u EU bi mogla da predstavlja činjenica da je 80 odsto njih cjepljeno sa druge dvije vrste vakcina koje još EMA nije odobrila – Sinofarmom i Sputnjikom V.

Ipak, u preporuci koju je juče usvojio Savjet Evrope nalazi se i eventualno rješenje tog problema.

– Države članice bi takođe mogle da ukinu ograničenje za neesencijalna putovanja onima koji su primili neku od vakcina koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) za hitnu upotrebu, najmanje 14 dana prije ulaska u tu državu članicu – stoji u saopštenju Saveta Evrope.

Podsjećanja radi, SZO je odobrila kinesku “Sinofarm” vakcinu za hitne slučajeve, a ostaje nada da bi uskoro mogla to da učini i sa ruskom “Sputnjik V” vakcinom pogotovo ako se ima u vidu da sve više država, čak i članica EU, koriste ovo cjepivo, poput Mađarske ili Slovačke.

Dobra vijest iz Brisela je i to da bi i nevakcinisani građani trećih zemalja mogli da putuju u zemlje EU, ali uz određene uslove. Prvi uslov je da budu na takozvanoj “bijeloj listi” na kojoj su države koje imaju, po mjerilima EU, povoljnu epidemiološku situaciju.

– Da bi se ukinula ograničenja za neesencijalnna putovanja za određenu treću zemlju, prema novim pravilima, broj slučajeva kovid-19 na 100.000 stanovnika tokom posljednjih 14 dana povećan je sa 25 na 75 – navodi se na sajtu Savjeta Evrope.

Međutim, i kada Srbija dospije na takozvanu “bijelu listu” nevakcinisani građani ne bi trebalo da se nadaju da će samo uz pasoš moći da putuju u zemlje EU. Najvjerovatnije će biti potreban negativan test na koronu – da li će to biti PCR, antigenski ili neki treći test odlučivaće svaka država pojedinačno. Uostalom, imamo primjer Grčke koja je među prvim zemljama EU počela da prima građane Srbije, ali za nevakcinisane traži negativni PCR test ne stariji od 72 sata.

U Kancelariji Evropske unije podsjećaju za Blic pod kojim uslovima su moguća putovanja u EU koja nisu turistička.

-Osnovno neturističko putovanje u EU je moguće uz negativni PCR testa ili odgovarajući testa antigena koji pokazuje dovoljan nivo antitijela. Prava i obaveze pojedinaca u vezi sa slobodom kretanja u državi članici EU reguliše sama država članica – kažu u ovoj kancelariji.

(Blic)

Danas objavljeno

Vučić sa Lajčakom: Neophodna primjena ZSO i poštovanje volje srpskog naroda

M.

EU: Glavna poruka samita u Tirani podrška članstvu Zapadnog Balkana

Vanja A

Više od 100 raketa ide ka Ukrajini

Vanja A

Ostavite komentar