Ovo su namirnice za jak imunitet! - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Ovo su namirnice za jak imunitet!

Jednu od najznačajnijih uloga u organizmu igra cink, bez kojeg naše telo ne bi bilo isto. Jača imunitet, ali i pomaže stvaranju mirisa i ukusa! Jedna od najvažnijih uloga mu je stvaranje sinteze proteina i DNK, kao i uticaj na libido kod ljudi. Nedostatak cinka može da uzrokuje niz fizioloških…


Jednu od najznačajnijih uloga u organizmu igra cink, bez kojeg naše telo ne bi bilo isto. Jača imunitet, ali i pomaže stvaranju mirisa i ukusa!

Jedna od najvažnijih uloga mu je stvaranje sinteze proteina i DNK, kao i uticaj na libido kod ljudi. Nedostatak cinka može da uzrokuje niz fizioloških promena i problema. U nekim istraživanjima se pokazalo da uzimanje cinka u ishrani može da smanji smrtnost među decom koja imaju akutnu infekciju donjeg respiratornog sistema.

Preporučena doza je veća kod ovih grupa ljudi

Cink je izuzetno važan mineral, zbog svojih antioksidativnih svojstava koja će pomoći da se imunitet ojača. Prisutan je u baš svim organima, a najviše ga ima u eritrocitima (crvenim krvnim zrncima), kostima, mišićima, jetri i prostati kod muškaraca. Cink je nakon gvožđa drugi element u tragovima u ljudskom telu.

Odgovoran je za rast i deobu ćelija, ojačavanje obrambenog sistema i za pravilnu reprodukciju. Cink pomaže proizvodnju muškog polnog hormona testosterona. Pomaže da se stvori ravnoteža organizma pri infekciji, “nadzire” upalu i suzbija je.

U kombinaciji s vitaminom B, smanjuje proizvodnju histamina, što znači da je vrlo delotvoran u suzbijanju alergija. Od cinka zavise neke osnovne funkcije tela, kao što je zaceljivanje rana i polno sazrevanje. Učestvuje i u razgradnji alkohola i metabolizmu ugljenih hidrata.

Kad telu zafali magnezijum: Krivac za 7 nepodnošljivih simptoma!

foto: Shutterstock

Hrana bogata cinkom pomaže u održavanjumoždane strukture i generalnog zdravlja nervnog sistema. Ovaj mineral bitan je za stvaranje rezervi insulina i podstiče njegovu funkciju. Kompleks cinka i insulina nalazi se u ćelijama pankreasa, a kada telo nema dovoljno tog elementa, postoji mogućnost nastanka dijabetesa. Primećeno je da dijabetičari imaju dvostruko manju količinu cinka od normalne.

Za razliku od nekih materija, telo ne može da skladišti cink, što znači da je potrebno svakodnevno uzimanje cinka kroz hranu. Ljudski organizam sadrži oko 2-3 grama cinka. Preporučena dnevna doza za žene je 8 mg dnevno. Kod trudnica se taj broj povećava na 11 mg, a kod dojilja na 12 mg. Unos cinka u trudnoći će pozitivno uticati na zdravlje bebinog mozga.

Posebno pažljivi moraju da budu vegetarijanci i osobe koje ne jedu meso – oni treba da uzimaju čak više od 50% preporučenog dnevnog unosa cinka iz hrane. Grupa ljudi koja ima veći rizik od nedostatka cinka su sportisti, alkoholičari, osobe s gastrointestinalnim bolestima i oni koji dugotrajno uzimaju neke lekove.

Cink u hrani pomaže jačanju imuniteta

Pad imuniteta je veoma česta pojava kod ljudi, a može da se dogodi iz mnogih razloga. U tom slučaju mogu da se jave česte upale i infekcije koje se ponavljaju, hronične infekcije, a oporavak od bolesti je duži i otežan ako je imunitet slab.

Starenje prestaje, imunitet jača, metabolizam ubrzava: Samo dodajte ovu namirnicu u doručak!

foto: Profimedia

Na pad imuniteta može da utiče pušenje, hronične bolesti, iscrpljenost i nedovoljno sna, fizički i psihički stres, nepravilna ishrana, nedovoljno kretanja… Kako biste ojačali imunitet, možete da počnete da konzumirate veće količine cinka kroz hranu.

Cink u hrani nalazi se u ovim namirnicama:

Proizvodi od mesa – teleća jetra, jagnjetina, govedina, piletina i ćuretina, svinjetina

Ribe – kamenice, ostrige, rakovi, tunjevina, školjke

– Integralne žitarice i pšenične klice

Jaja

– Soja

Pivski kvasac

Mlečni proizvodi – sir, mleko i jogurt

Probajte, šokiraćete se: Trik da u hrani uvećate količinu vitamina D za čak 100 puta!

foto: Profimedia

Semenke – sušene semenke lubenice, semenke bundeve, suncokreta, čia semenke

Orašasti plodovi – kikiriki, bademi, orasi

Povrće – krastavci, zelena salata, masline, luk, grašak, spanać, batat, paradajz

Voće – avokado, banane, kivi, jagode, breskve

Kakao

Ovo su namirnice koje možete bez problema da uvrstite u svakodnevni jelovnik i kombinujete ih u raznim jelima.

Originalni članak

Danas objavljeno

Jednostavni slani kukuruzni muffini

Vanja A

Ova hrana će vam pomoći u borbi protiv bora

Vanja A

Načini da brže izliječite prehladu

Vanja A

Ostavite komentar