Ovo su najmanji funkcionalni telefoni – posebno su popularni u zatvorima - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Ovo su najmanji funkcionalni telefoni – posebno su popularni u zatvorima

U vremenima kada smo opsjednuti veličinom ili rezolucijom ekrana telefona, količinom memorije i skladišta ili brojem kamera koje mogu da se smeste na uređaj, tržište nudi i druge ekstreme – najmanje telefone koji su dostupni.

Među takvim telefonima je i Zanco Tiny T1 – verovatno najmanji funkcionalni telefon koji se može pronaći na tržištu.

Zanco Tiny T1 je dugačak svega 46,7 milimetara i težak je 13 grama. I pored tako malih dimenzija, telefon se može pohvaliti dobrom funkcionalnošću.

Tu je mogućnost obavljanja poziva, slanja tekstualnih i SMS poruka. Može da uskladišti ukupno 300 telefonskih brojeva i do 50 SMS poruka.

Telefon ima veličinu OLED ekrana od 12,5 milimetara, podržava Nano SIM kartice, koristi Micro USB interfejs i napaja ga 200mAh baterija koja traje do tri dana. Tu je i Bluetooth konekcija za slušanje muzike, a moguće je Zanco Tiny T1 sinhronizovati sa smartfonom.

Foto: Profimedia / Zanco

Još jedan model, koji spada u kategoriju najmanjih funkcionalnih telefona, jeste L8Star BM70.

Telefon je dugačak 61,8 milimatera i ima širinu od 23,6 mm. Može se naći i na našem tržištu, u oglasima gde se prodaje po ceni od oko 2500 dinara.

Takođe je potpuno funkcionalan – nudi opcije pozivanja, slanja SMS poruka, ima Dual-SIM podršku, baterija mu traje dva dana i ima mogućnost izmene glasa (koju nudi i Zanco Tiny T1).

Uprkos tome što proizvođači ovih telefona sugerišu da je njihova namena da se koriste u hitnim slučajevima, vremenom su pronašli potpuno drugačiju svrhu.

Zanimljivo je da su ovakvi mali telefoni posebno popularni kod zatvorenika. Mobilni telefoni su tražena roba svuda, pa i u zatvorima, gde se krijumčare na različite načine.

Kada su se ovako mali telefoni pojavili na tržištu, postojale su inicijative da se njihova distribucija zabrani.

Proizvođači su optuživani da ovakve uređaje prave s namerom da se krijumčare u zatvorima, gde mogu da izbegnu mere detekcije zbog svoje veličine i mogućnosti prenošenja.

B92.

Danas objavljeno

Gmail postao pametniji

Vanja A

Huawei predstavio novi EMUI 13 operativni sistem

Vanja A

G.Skill pustio u prodaju DDR5-8000 Trident Z5 memorije

Vanja A

Ostavite komentar