19. Novembra 2021.

Ovo su česte greške pri upotrebi mašine za pranje posuđa, radite li ih i vi?

Big Portal

No, stručnjakinja za mašine za pranje posuđa, Ash Iredale otkriva učestale greške koje radimo prilikom korištenja mašina, a koje je lako moguće izbjeći. U nastavku, Ash opisuje svakodnevne pogreške koje treba izbjegavati i dijeli svoje neprocjenjive savjete za uštedu vremena, novca i vode!

1. Koristiš loših deterdženata

Svi proizvodi čiste isto, zar ne? Pogrešno! Naime postoji velika podjela između dobrih i loših deterdženata. Ash kaže da postoje mnogi nedostaci korištenja loših deterdženata. “Ne samo da riskiraš da tanjuri ispadnu prljavi, neki jeftini deterdženti sadrže oštra abrazivna sredstva koja zapravo mogu prilično brzo otupiti ili istrošiti osjetljivo stakleno posuđe”, objašnjava. Stoga biraj mudro!

2. Ne čistiš filtere

Ko želi staviti svoju ruku u ljepljivi filter s nakupinama prljavštine i ostatcima hrane? Vjerujemo niko! No, uprkos faktoru neugodnosti, Ash kaže da je od vitalne važnosti napraviti ovaj korak barem jednom mjesečno kako bi tvoj stroj bio čist i nezačepljen. “To je prljav posao koji niko ne voli, ali važno je da mašina radi nesmetano te da smanjimo vjerovatnost da se čestice hrane ponovno talože na tanjirima”, savjetuje.

3. Slažeš pribor za jelo na pogrešan način  

Treba li pribor za jelo biti usmjeren gore ili dolje u košari? Noževi i vilice, smatra Ash, uvijek trebaju biti usmjereni prema dolje, unutar košarice za pribor. Za to je navela tri razloga: sigurnije je, manje bakterija i mrlja i brže ćemo sve izvaditi van.

4. Ne puniš mašinu do punog kapaciteta

Mašine za pranje posuđa su vrlo štedljive i učinkovite u usporedbi s pranjem na ruke, ali da bismo postigli maksimalnu učinkovitost, stvarno trebamo pričekati dok se potpuno ne napune. Pranjem poluprazne perilice uzaludno trošimo energiju i vodu.

5. Stavljaš predmete kojima nije mjesto u mašini

Svima nam se ponekad dogodi da u žurbi ubacimo drvenu dasku za rezanje ili otmjene čaše za vino u mašinu. Možda ćemo tada uštedjeti malo vremena, ali loša vijest je da ćemo vjerovatno trebati kupiti novu dasku i nove čaše. Drvo može izblijedjeti i rascijepiti se u vrućoj vodi, a osjetljivo posuđe može se ogrebati ili slomiti o druge predmete u mašini.

6. Preopterećena jedinica

Prati polupraznu mašinu nije dobra ideja, no jednako tako nije ni pretrpana. Ash kaže da je učinkovitije slagati suđe razumno kako bismo svaki put dobili dubinsko pranje. Pobrini se da voda može doći do svake površine i nemoj samo gomilati posuđe jedno na drugo. “Loše posloženi predmeti definitivno će blokirati mlaznice i deterdžent da ih očiste”, objašnjava.

7. Zatvaraš vrata kada se ne koristi

Ash savjetuje da vrata mašine uvijek ostavimo malo odškrinuta između pranja iz više razloga. “Kao i mašina za veš, i tvoja mašina za pranje posuđa je vlažno okruženje, a gumene brtve na vratima su osjetljive”, kaže Ash. “Ako čvrsto zatvoriš vrata, brtve neće imati priliku da se osuše, što će pospješiti nastanak plijesni i razvoj neugodnih mirisa.”

Izvor: gastro.24sata.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare