Superhrana, začini i drugi sastojci u manjim dozama imaju za cilj jačanje imuniteta, pomoć pri varenju ili borbu protiv prehlade; mnogi se dugo koriste kao tretmani u tradicionalnoj medicini i imaju naučne dokaze koji dokazuju njihove prednosti (iako su za neke potrebna dalja istraživanja).
Ove “wellness injekcije” sadrže korisne sastojke, ali ništa ne može zamijeniti dobro izbalansiranu ishranu. Na primjer, čašica jabukovog sirćeta će imati neke zdravstvene prednosti i mogla bi pomoći kod kratkotrajne žgaravice, ali ne nadoknađuje štetu prerađene hrane i slatkih napitaka koje konzumiraš tog dana.
Konzumiranje zdrave hrane bogate nutrijentima je od primarne važnosti, ali ove lake za napraviti “wellness injekcije” mogu pomoći u dodavanju dodatnih vitamina, antioksidanata i minerala u tvoju ishranu.
Đumbir + limun za jačanje imuniteta
Čaj od đumbira i limuna je uobičajen lijek za prehladu, i to s dobrim razlogom. Pokazalo se da vitamin C – koji je prisutan u limunu – smanjuje i trajanje i težinu prehlade. Đumbir takođe sadrži vitamin C, zajedno s drugim antioksidantima, a gingerol – biljni spoj koji se nalazi u đumbiru – ima protuupalna svojstva.
U sokovniku pomiješaj pola jabuke, limun (oljušten i očišćen od sjemenki), po 1 kašičicu đumbira i kurkume u prahu (ili po jedan komadić svakog ako ih koristiš svježe) i prstohvat kajenskog i crnog bibera. Jabuka dodaje malo slatkoće (i naravno, malo voća tvojoj ishrani), ali ako nemaš sokovnik, preskoči je i dodaj malo vode.
Jabukovo sirće + med
Potrebna su dalja istraživanja o prednostima jabukovog sirćeta, ali mnogi ljudi smatraju da je efikasan kao kućni lijek za ublažavanje refluksa kiseline i simptoma žgaravice. Sirće, napravljeno od zgnječenih jabuka s dodatkom kvasca i bakterija, pomaže u ravnoteži želučane kiseline, iako ga prije konzumiranja treba razrijediti vodom kako bi se ublažilo peckanje kada se proguta.
Sirćetna kiselina – takođe može ubiti bakterije, zbog čega se obično koristi u čišćenju. Budući da ova kiselina može oštetiti gleđ na zubima, pij jabukovo sirće kroz slamčicu kada je to moguće, uz razrjeđivanje.
Za ovaj jednostavan napitak potrebne su samo 2 supene kašike jabukovog sirćeta, 1 kašičica meda (za slatkoću) i 30ml vrele vode. Pijuckaj ovaj topli napitak poput čaja umjesto da popiješ sve odjednom. Toplina vode – kao i svi topli napici – dobra je za probavu, što ga čini vrlo pogodnim za želudac.PROČITAJ
Hrskave palačinke sa junetinom i nudlama
Jabukovo sirće + limun + kurkuma + crni biber
Ovaj napitak kombinuje prednosti jabukovog sirćeta i limuna sa kurkumom: začin sa dubokim ljekovitim korijenima, a koristio se u mnogim tradicionalnim indijskim medicinskim sistemima – posebno u ajurvedi.
Kurkuma takođe ima protuupalna i antioksidativna svojstva, ali se nažalost ne apsorbuje dobro u krvotok. Piperin – spoj koji se nalazi u crnom biberu – pomaže da kurkuma bude „biodostupnija“ i da je tijelo lakše koristi, tako da mnoge wellness mješavine s kurkumom takođe uključuju biber. Neka istraživanja su otkrila da kurkumin (glavni aktivni sastojak kurkume) može spriječiti ili pomoći u liječenju brojnih bolesti uključujući srčane bolesti, artritis, Alchajmerovu bolest, dijabetes i depresiju.
Pomiješaj 1 kašičicu jabukovog sirćeta sa 1 kašičicom svježeg limunovog soka, ½ kašičice kurkume, sa prstohvatom crnog bibera i vodom, da napraviš ovaj napitak.
Ultra.ba