"Ovo što se desilo je poruka Srbiji i CG - neželjeni ste. Sad su Putin i Erdogan srećni" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Ovo što se desilo je poruka Srbiji i CG – neželjeni ste. Sad su Putin i Erdogan srećni”

Kao i puno puta dosad, arogantna hrvatska javnost nije se ni osvrnula na nedavni događaj koji je dobro potresao ono što zovemo “region”, piše Jutarnji list.

Radi se o odluci Evropskog saveta da se ne otvore pregovori o članstvu Severne Makedonije i Albanije. Odluci koja duboko kompromituje EU, kao instituciju kojoj se može verovati koliko i Donaldu Trumpu, ali i odluci koja dovodi Hrvatsku u užasno neugodnu poziciju, piše autor teksta Robert Bajruši.

“Hteli ili ne – Hrvatska se nalazi u ‘regionu’, a potresi koji mogu uslediti jer je pseudoliberal Emmanuel Macron, kako bi pokazao da utiče na evropsku politiku, pogazio sva obećanja koja je EU dala Makedoncima i Albancima, možda se neće osetiti u Danskoj i Portugalu, ali ovde sigurno hoće. Tek će se videti kakvog intenziteta”, navodi autor u tekstu na Jutarnjem.

Takođe, ocenjuje se da je EU potvrdila da je neverodostojna zajednica koja gazi vlastita obećanja, a još gore je što se takvim potezom EU otvaraju vrata tog istog regiona za Rusiju, Tursku i Kinu, a možda i novim ratovima.

Sve to moglo se sprečiti jednostavnom odlukom o otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom, ali Makron je odlučio da zakuva kašu, koju će sada drugi morati da pojedu.

Jutarnji podseća da odluka o početku pregovora ne znači članstvo, nego ima tek simbolično značenje kako bi se iskazalo priznanje za postignuto i podstaklo te zemlje na dug i naporan proces pristupanja država kandidata EU.

“Niste vi krivi, mi smo”
Izgleda da se srame i vodeći evropski političari.

“Niste vi krivi, mi smo. Vi ste obavili svoj posao, mi svoj nismo”, poručio je građanima Albanije i Sjeverne Makedonije predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

“Ja mislim da je to istorijska greška”, upozorio je Žan Klod Junker, koji se oprašta od dužnosti predsednika Evropske komisije.

Vladimir Putin i Tajim Redžep Erdogan moraju da budu srećni kada vide što radi Evropska unija. Jer odbijenica Makedoniji i Albaniji ujedno je poruka Srbiji, Crnoj Gori, BiH i Kosovu da su neželjeni.

To je legitimno, ali kakve će biti posledice?

“Ako nas neće Evropa, ima ko nas želi”, odgovoriće balkanski susedi Hrvatske. Zašto Srbija ne bi nastavila da uvozi rusko oružje i dopušta kineske investicije, usput dovodeći odnose s Kosovom na rub sukoba?

“Ko može sprečiti još čvršće povezivanje Republike Srpske i Srbije ili Albanije i Kosova, kao i dezintegraciju Makedonije i Bosne i Hercegovine. U takvim okolnostima, zašto Bošnjaci ne bi pohrlili u zagrljaj Turske, a Dragan Čović krenuo obnavljati Herceg-Bosnu? I eto belaja, možda i reprize događaja iz devedesetih”, pita se i konstatuje autor teksta.

B92

Danas objavljeno

Kina oštro demantovala: “Apsolutna laž”

M.

Korona posustaje: “Vraćamo se normalnim životima”

M.

Vučić: Svi zajedno sačuvaćemo mir, nikome nije do rata

M.

Ostavite komentar