Srbija se našla na samom vrhu svjetske gastronomske mape zahvaljujući jednom starinskom specijalitetu. Sajt “Tejst atlas” je objavio listu najboljih jela sa sirom na svijetu, a prvo mjesto zauzelo je tradicionalno pastirsko jelo poreklom iz jugoistočne Srbije.
U vremenu kada se globalna gastronomija sve više vraća korenima, jedno staro jelo iz Srbije iznenada je zasenilo svetske kulinarske prestonice. Svetski poznata gastro-platforma “Tejst atlas”, nedavno je objavila listu najboljih jela sa sirom i na samom vrhu našlo se ime koje većini stranaca zvuči egzotično: svrljiški belmuž. Treba napomenuti da ovo jelo budi interesovanje i kod nas, u Srbiji, jer mnogi nisu za njega čuli, a kamoli probali.
Kako se pravi belmuž – “muške ruke za belo jelo”
Ovo autentično srpsko jelo, koje potiče iz kraja između Svrljiga i Stare planine, vekovima se pripremalo u skromnim kolibama pastira. Belmuž se pravi od mladog, svežeg punomasnog kravljeg ili ovčijeg sira koji se na laganoj vatri meša sa belim kukuruznim brašnom – sve dok se ne dobije glatka, gusta masa žutozlatne boje. Ime belmuž (od “beli muž”) nije slučajno: za pripremu ovog jela potrebna je snaga, jer se sir i brašno mešaju dugo i snažno, obično drvenom varjačom u velikom bakarnom kazanu. Ovaj proces simbolično je bio posao muškarca – “muške ruke za belo jelo”.
Ovakvo priznanje nije samo uspeh za belmuž kao jelo, već i za srpsku gastronomsku baštinu u celini. U vremenu kada se tradicionalna kuhinja često potiskuje modernim trendovima, ovo je poziv da se ponovo vratimo domaćim receptima, lokalnim sastojcima i jelima koja nose dušu naroda i istoriju regiona.
Ima i manifestaciju u čast
Belmuž nije samo hrana – on je simbol. On je sećanje na letnje dane na planini, na bake koje su nas dočekivale sa kašikom u ruci i punim srcem, na dim iz kazana koji se vije dok se sir topi i miris kukuruznog brašna puni dvorište. Svrljig, koji već dugo organizuje manifestaciju “Belmužijada”, sada ima još jedan razlog za ponos: njegov najpoznatiji specijalitet zvanično je priznat kao najbolji delikates od sira na svetu. Takođe se nalazi i na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Ostali na listi
Na listi najboljih specijaliteta od sira, koja je objavljena na Iks nalogu World of Statistics su se našli i:
Kesadilja – meksičko jelo od tortilje i rastopljenog sira
Pomenuti svrljiški belmuž
Hačapuri – gruzinski hleb punjen rastopljenim sirom
Banica sa sirom – popularno bugarsko pecivo
Saganaki – prženi sir, omiljen meze u Grčkoj
Provoleta – argentinski sir na žaru
Fokaća di Reko sa sirom – italijanski tanki hleb punjen svežim sirom
Fondu “pola-pola” – klasično švajcarsko jelo
Fondu žuraski – francuski specijalitet
Guruli hačapuri – praznična varijanta hačapurija iz Gruzije
Treba napomenuti da je ova gastronomska zvezda iz Srbije, već bila na listi i tada je zauzela treće mesto, a posle par meseci, stvari su se ipak promenile u korist svrljiškog belmuža.
RTbalkan.