Ovo je začin koji bi mogao riješiti vaš problem s nesanicom - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Ovo je začin koji bi mogao riješiti vaš problem s nesanicom

MLIJEKO i muškatni oraščić dobitna su kombinacija u borbi protiv nesanice, tvrde stručnjaci.  Recept je to navodno poznat još od 14. vijeka za koji tvrde da je djelotvoran, barem oni koji su ga isprobali.  Mlijeko sadrži aminokiselinu triptofan koja stimuliše mozak na proizvodnju serotonina i melatonina, a oni zauzvrat opuštaju organizam i pogoduju…

MLIJEKO i muškatni oraščić dobitna su kombinacija u borbi protiv nesanice, tvrde stručnjaci. 

Recept je to navodno poznat još od 14. vijeka za koji tvrde da je djelotvoran, barem oni koji su ga isprobali. 

Mlijeko sadrži aminokiselinu triptofan koja stimuliše mozak na proizvodnju serotonina i melatonina, a oni zauzvrat opuštaju organizam i pogoduju dobrom spavanju. Slično djelovanje na organizam ima i muškatni oraščić koji uz sve to dodatno umiruje metabolizam, ističu stručnjaci. 

Smatra se da je stres jedan od najvećih uzroka nesanice, a upravo je muškatni oraščić bogat miristinom, organskim spojem koji spriječava oslobađanje enzima koji podstiču stres.

Kako biste pripremili ovaj napitak, potrebno vam je sljedeće:

Sastojci

200 ml mlijeka

1/5 naribanog muškatnog oraščića ili kašičica muškatnog oraščića u prahu

Priprema

Zagrijte mlijeko u lončiću pa ga, čim prokuha, ulijte u šoljicu. Dodajte muškatni oraščić i promiješajte. 

Isto tako, američki toksikolozi su upozorili da je muškatni oraščić začin s kojim se ne smije pretjerati jer već dvije kašike mogu izazvati neugodne halucinacije.

“Razne osobe su mi rekle da je to osjećaj sličan onome koji se javlja kad se nađete zaglavljeni u blatu. Niste u komi, no osjećate se vrlo usporeno i dobra je šansa da se poslije nećete moći sjetiti događaja dok ste bili pod uticajem muškatnog oraščića”, kaže doktor Edward Boyer i savjetuje trudnicama da izbjegavaju konzumaciju ovog začina. 

Danas objavljeno

Cheesecake i banana bread u jednom

Vanja A

Kolač od narandže i palente po receptu Jamie Olivera

Vanja A

Jednostavna detoksikacija: Ove namjernice čiste organizam

Vanja A

Ostavite komentar