Ovo je već u duhu 21. vjeka: Gradi se prvo naselje u kojem će SVE kuće biti IŠTAMPANE - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Ovo je već u duhu 21. vjeka: Gradi se prvo naselje u kojem će SVE kuće biti IŠTAMPANE

Nevjerovatan poduhvat građevinske firme

Foto: optimistdaily.com/Dwell printscreen

Kompanija Mighty Buildings iz SAD rešila je da realizuje vjerovatno najbizarniji građevinski poduhvat u poslednjih pola vjeka.

U američkom gradu Rančo Miraž uskoro bi trebala da počne gradnja novog naselja u kojem će sve kuće u potpunosti biti – ištampane.

Iako se veliki 3D printeri sve više koriste u graditeljstvu, do sada nije zabilježen slučaj da će cijelo naselje (15 kuća) biti izgrađeno korišćenjem takve tehnologije.Možda vas zanima.

“Ovo je konačna realizacija naše vizije budućnosti podizanja naselja”, kaže Aleksej Dubov, suosnivač graditeljsko-tehnološke kompanije.

Delove za kuće štampaće firma u svom velikom skladištu u Oklendu korišćenjem ogromnih 3D štampača veličine manje garaže, pri čemu će se koristiti materijal koji se brzo stvrdnjava (kombinacija gvožđa, gipsanih ploča, poliuretanske pene itd.) pa će se spoljni zidovi, izolacija i krov praviti u jednom procesu.

Kapaciteti kompanije su takvi da jednu kuću veličine više od 30 kvadratnih metara štampači mogu ištampati u roku od samo 24 sata.

Kuće koje će se graditi i postavljati imaće dva djela – jedan će se sastojati od tri sobe i dva kupatila, dok će drugi deo imati još dve sobe i toalet. Osim kuća, svaka parcela u tom kvartu imaće i bazen u dvorištu.

Danas objavljeno

Sedmomjesečni sin Kajli Džener još uvijek nema ime

Vanja A

Naučnici otkrili da psi mogu otkriti kada smo pod stresom

Vanja A

Peni iz “Teorija velikog praska”

Vanja A

Ostavite komentar